StoryEditor

Počuli ste o referencovaní cien liekov? I. časť

14.06.2023, 09:00

Mali by ste. Ročne vie priniesť úsporu niekoľkých desiatok miliónov eur.

Vďaka zdravotnej poisťovni Dôvera získali poistenci všetkých troch poisťovní  zdravotnú starostlivosť za 46 miliónov eur, ktoré by inak museli minúť na nákup predražených liekov.

Presne túto sumu sa podarilo ušetriť za uplynulé tri roky na základe zistení a činnosti Dôvery potvrdzujúcich, že ceny liekov na Slovensku sú vyššie ako v iných krajinách Európskej únie.

Dôvera od roku 2020 dôsledne monitorovala vývoj cien najnákladnejších liekov na Slovensku v porovnaní s cenami vo všetkých ostatných členských štátoch Európskej únie.  

Referenčná cena

Na základe doložených údajov o cenách liekov v zahraničí v minulosti Dôvera objektívne preukázala, že viaceré lieky boli na slovenský trh uvádzané za ceny vyššie, než mali, respektíve ich ceny neboli nastavené podľa zákonom ustanovenej európskej referenčnej ceny.

Reč je o takzvanom referencovaní cien liekov, ktorého podstata je jednoduchá, ceny liekov na Slovensku majú zodpovedať priemeru troch najnižších cien rovnakých liekov v Európskej únii.

Pri liekoch, u ktorých Dôvera zistila, že cena na Slovensku je vyššia, ako by mala byť, požiadala ministerstvo zdravotníctva o zníženie cien.

Ak mohli ceny klesať v iných štátoch Európskej únie, nie je dôvod, aby tomu nebolo tak aj na Slovensku.

Všetky podania, ktoré Dôvera podala, sú spracované z verejného portálu „kategorizácia-e-portál“.

Dalo by sa očakávať, že prirodzeným spojencom zdravotnej poisťovne v tejto problematike bude ministerstvo zdravotníctva, ktoré deklaruje, že mu ide výhradne o záujmy pacienta.

Zdá sa, že v tomto prípade si však ministerstvo nevybralo pacientov, ale práve naopak – stalo sa spojencom farmaceutického priemyslu a predražených liekov.

Ako to teda v praxi (ne)funguje?

Ministerstvo je povinné raz ročne, eventuálne dvakrát ročne (pre vybraný okruh liekov) znížiť ceny liekov na Slovensku, ak sú na to splnené zákonné podmienky.

Táto povinnosť pre ministerstvo platí už viac ako 12 rokov,  no buď si ju neplnilo vôbec, alebo len veľmi nedôsledne a slovenské zdravotníctvo tak prišlo o desiatky miliónov eur.

Táto situácia vznikla v prvom rade z dvoch príčin. Po prvé, pasivitou na strane ministerstva, ktoré dlhodobo nebolo schopné zabezpečovať referencovanie cien liekov v takom rozsahu a kvalite, aby skutočne viedlo k efektívnemu zrovnávaniu cien liekov na Slovensku voči cenám v zahraničí.

Po druhé, využitím pasivity ministerstva zo strany farmaceutických firiem – teda výrobcov liekov, z ktorých nie všetci proaktívne a v plnom rozsahu referencovali ceny svojich liekov. Česť výnimkám!

Namiesto ministerstva koná Dôvera

Keďže ministerstvo v minulosti nedokázalo samo efektívne referencovať ceny liekov, zníženia cien na úroveň referenčnej ceny sa dožadovala zdravotná poisťovňa Dôvera, a to plne v súlade so zákonom.

Od marca 2020 do júla 2022 Dôvera podala celkovo 578 žiadostí o zníženie úradne určených cien liekov, ktorých cena bola v tom čase na Slovensku vyššia než európska referenčná cena (vyššia, ako priemer 3 najnižších cien v Európskej únii).

V drvivej väčšine boli podania Dôvery úplne alebo čiastočne akceptované zo strany ministerstva, ktoré následne znížilo ceny týchto liekov.

Za dané obdobie celý systém verejného zdravotného poistenia (teda nie len poisťovne ale i pacienti) nepremárnil takmer 46 miliónov eur na predražené lieky.

Pacienti si nemuseli hradiť vysoké doplatky v lekárňach a zdravotné poisťovne platili za lieky len toľko, čo mali.

Ba čo viac, do dnešného dňa nebol preukázaný nijaký vedľajší negatívny efekt týchto podaní napríklad vo forme stiahnutia príslušných liekov z trhu alebo ich nedostupnosti pre pacientov (z dôvodu nízkej ceny), čo sú jediné kritériá, ktoré z pohľadu verejného zdravia možno považovať za relevantné.

Koniec konšpiráciám o re-exporte

V súvislosti s referencovaním cien liekov, teda nastavovaním cien na správne ceny, sa objavila aj fáma o tom, že z dôsledku nízkych cien liekov na Slovensku hrozí ich nedostatok, pretože by mali byť vyvážané do zahraničia.

Ide o mýtus, pretože tento kauzálny stav nebol preukázaný žiadnou relevantnou inštitúciou a dôvody nedostatku niektorých liekov na Slovensku treba hľadať inde.

Apropo – ak by sme čisto teoreticky pripustili, že tento scenár je možný, krajiny s najnižšími cenami liekov by na trhu nemali dostupné žiadne lieky – pretože podľa konšpiračných teórií by boli vyvezené do iných krajín s cenami vyššími.

Dnes je však úplne zrejmé, že tieto tvrdenia sa nezakladajú na pravde a slúžia len k zastrašovaniu pacientov, resp. inštitúcií ako napríklad ministerstva.

Ministerstvo trestá poisťovne

A že sa ministerstvo zľaklo, je evidentné. Namiesto vďaky za pomoc pri efektívnom vynakladaní verejných zdrojov sa Dôvera a s ňou ďalšie dve zdravotné poisťovne dočkali inej „odpovede“.

Ministerstvo zdravotníctva presadilo s účinnosťou od 1. 8. 2022 legislatívnu zmenu, ktorá poisťovni de facto odníma možnosť požiadať o zníženie ceny liekov na Slovensku.

A tak sú ceny liekov na Slovensku opäť raz „odsúdené“ na milosť či nemilosť štátnej inštitúcie, ktorá si však historicky nedokázala svoju úlohu v tejto problematike plniť dôsledne.

V prospech koho? No v prospech pacienta táto zmena určite nie je – pretože si neviem  predstaviť, ako mohlo ministerstvo v rámci prípravy zákona vysvetliť pacientom, že nesúhlasí, aby poisťovne, prostredníctvom znižovania cien liekov, znižovali aj doplatky pre pacientov.

Mimochodom, týmto krokom ministerstvo zdravotníctva ako jediný akcionár štátnej zdravotnej poisťovne, zobralo tejto poisťovni jednu z možností, ako si zlepšiť svoju nepriaznivú finančnú situáciu.

Mgr. Michaela Cesnaková, MPH (v rokoch 2010-12 generálna riaditeľka Sekcie farmácie a liekovej politiky MZ SR. Predtým pôsobila aj v zdravotnej poisťovni Dôvera, v súčasnosti pôsobí ako odborný konzultant v oblasti liekovej politiky.)

 

01 - Modified: 2023-06-21 13:40:46 - Feat.: - Title: Počuli ste už o referencovaní cien liekov? 2. časť 02 - Modified: 2023-06-20 14:03:10 - Feat.: - Title: Komentár: Keď falošná štedrosť a úradnícka pasivita idú na úkor zdravia
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/blogy, menuAlias = blogy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
28. apríl 2024 17:23