StoryEditor

Minulosť a prítomnosť jednej z najdôležitejších vakcín. Jej objavom sa všetko iba začalo

Počuli ste už o tom, ako vzniklo očkovanie proti pravým kiahňam? A viete, že ten príbeh nebol zďaleka taký jednoduchý a priamočiary, ako sa často prezentuje? Naopak, objavom vakcíny sa jej príbeh sotva začal.

Objavy, vynálezy, inovácie dneška sú často výsledkom snahy predošlých generácií. Skladajú sa na seba ako nikdy nekončiaca stavba z kociek lega.

Pravé kiahne boli desivá choroba a predpokladá sa, že niektoré „morové“ epidémie boli epidémiami pravých kiahní. Ľudia preto hľadali rôzne spôsoby, ako sa chrániť. Jedným z nich bola takzvaná variolizácia.

3 percentá sú menej než 30 percent

Niektorí autori vravia, že variolizácia vznikla už niekedy okolo roku 1000 buď v Číne, alebo v Indii, ale vraj šlo o tajnú tradíciu, ktorá sa nezapisovala. Z Číny alebo Indie sa táto prax dostala na Blízky východ a odtiaľ do Európy.

Pri variolizácii sa do tela naočkoval biologický materiál z pacienta postihnutého pravými kiahňami, teda variolou. Cieľom bolo vyvolať miernejšiu chorobu, než by človek mohol mať pri bežnom šírení.

Odhaduje sa, že približne 2 až 3 percentá ľudí po takejto procedúre zomreli. Dnes by nikto vakcínu s takým obrovským rizikom nepovolil, v tom čase však umieralo na variolu 20 až 30 percent ľudí, a tak sa vtedajší pohľad na riziká líšil.

Historické dokumenty vravia, že do kontinentálnej Európy túto prax priniesol liečiteľ – imigrant z Konštantínopola. Ľudovo sa tomu hovorilo „kupovanie kiahní“.

Princíp ostával rovnaký, len spôsoby sa líšili. Deti nosili šaty po chorom alebo držali suché chrasty v ruke, alebo si spravili na koži malé zranenie a votreli si podrvené chrasty do rany.

Európske prvenstvo prešovského lekára...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-12-25 18:59:52 - Feat.: 0 - Title: Morfín na kašeľ, víno na nechutenstvo či pol kila mäsa denne. Aj takto vyzerali kedysi rady pre zdravie
01 - Modified: 2023-02-05 11:00:00 - Feat.: - Title: Po pravých kiahňach môže ľudstvo odstrániť druhú chorobu v dejinách
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/analyzy, menuAlias = analyzy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
18. apríl 2024 21:18