StoryEditor

Plán obnovy a odolnosti na podporu a rozšírenie ADOS: Aká je realita?

Mali by sme vedieť, či ministerstvo zdravotníctva potrebuje ADOS v systéme zdravotnej starostlivosti. Ak áno, malo by vytvoriť podmienky.

Za posledné dva mesiace boli vyhlásené dve výzvy z Plánu obnovy a odolnosti zamerané na podporu a rozšírenie Agentúr domácej ošetrovateľskej starostlivosti (ADOS) a k tomu národný projekt na posilnenie dlhodobej starostlivosti formou refundácie mzdových nákladov a čiastočne aj prevádzkových nákladov.

Je to reálna pomoc pre segment ADOS?

V prvom rade je potrebné uviesť, že podľa môjho názoru nejde o reálnu pomoc ADOS, a to z nasledujúcich dôvodov.

Pokiaľ sa mám vyjadriť k prvej výzve Plánu obnovy a odolnosti, ktoré sú zamerané na podporu a rozšírenie ADOS, vo výške finančnej podpory 40 400 eur na jednu ADOS, túto považujem okrem samotného zmätočného znenia, za značne komplikovanú, neprehľadnú a nejasnú, nedostatočne definovanú.

Je nutné poukázať, že jednou z podmienok čerpania finančných prostriedkov je päťročná udržateľnosť. Mám za to, že päťročná udržateľnosť je neprimeraná, a to okrem iného aj z dôvodu životnosti prístrojov v kategórii presne vyšpecifikovanej vo výzve.

Pre porovnanie poukazujem na skutočnosť, že v Českej republike malé a stredné podniky majú udržateľnosť len tri roky, čo považujem za markantný rozdiel. Okrem toho ako problém vidím, že predmetná výzva presne určuje v zozname oprávnených výdavkov, čo je možné zaobstarať z poskytnutých finančných prostriedkov.

Podotýkam, že každá ADOS má iné potreby na jej obnovu. Za chybu považujem, že zoznam o...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-10-25 14:42:28 - Feat.: - Title: V Trnave otvárajú nové zdravotné stredisko
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/analyzy, menuAlias = analyzy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
25. apríl 2024 15:08