StoryEditor

Chýbajú nám nové moderné nemocnice. Toto sú dôvody

26.05.2022, 12:00

Len malá časť nemocníc má, čo sa týka k pomeru tržbám, aspoň 5 % zo svojich zdrojov na modernizáciu budov a technológie, hovorí expert na zdravotníctvo.

Zadlženosť nemocníc a investičná medzera, potenciálne zdroje kapitálových investícií do nemocníc a Plán obnovy a odolnosti.

To boli tri hlavné témy workshopu CEE Health Policy Network, ktorý sa zaoberal zanedbanou technickou štruktúrou slovenských nemocníc a potenciálnymi zdrojmi kapitálových investícií do nemocníc.

V rámci prístupu ku kapitálu je pre všeobecné nemocnice na Slovensku veľmi dôležitým faktorom vlastníctvo a právna forma.

Zadlženosť nemocníc

„Forma a vlastníctvo do veľkej miery ovplyvňujú, čo si nemocnica môže dovoliť,“ uviedol na úvod workshopu doc. Ing. Peter Pažitný, MSc., PhD. Podľa dokumentu CEE HPN nemalá časť slovenských nemocníc vykazuje vo svojej účtovnej závierke aj záväzky po lehote splatnosti.

Najviac zadlžené bývajú spravidla veľké štátne nemocnice, o ktorých dlhu máme aj pomerne dobrú predstavu, keďže sa pravidelne vyčísľuje.

K 31. 8. 2021 dosiahol celkový stav záväzkov univerzitných a fakultných nemocníc 914 miliónov eur.

„678 miliónov eur sú záväzky po lehote splatnosti,“ podotkol doc. Pažitný.

Štát tieto nemocnice pravidelne oddlžuje. Podľa autorov dokumentu však ide o nesystémové riešenie s krátkodobým efektom a negatívnymi vedľajšími efektmi.

„Výrazne lepšie sú na tom štátne nemocnice hospodáriace vo forme obchodných spoločností (akciové a s. r. o.) či menšie regionálne nemocnice, ktoré vlastní alebo prevádzkuje súkromník,“ hodnotia autori dokumentu.

image

ZDN

Zlý stav infraštruktúry a investičná medzera

V dokumente sa uvádza, že nedostatok financií má za následok slabú údržbu budov a technológií a každoročne odkladané kapitálové investície do modernizácie nemocníc sa postupne kumulujú, čoho výsledkom je mimoriadne zlý stav infraštruktúry nemocníc s negatívnym dosahom tak na pacientov, ako aj zamestnancov týchto zdravotníckych zariadení.

Autori konštatujú, že hoci detailnú predstavu o stave nemocničnej infraštruktúry štát nemá, podľa ministerstva zdravotníctva je infraštruktúra ústavných zariadení u nás ekonomicky neudržateľná a vzhľadom na je...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/analyzy, menuAlias = analyzy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
22. apríl 2024 00:23