StoryEditor

Potenciál generických liekov na Slovensku ostáva stále nevyužitý

22.07.2021, 12:03

Až 56 percent pacientodní na Slovensku predstavuje liečba generickými liekmi. Ide najmä o kardiovaskulárne ochorenia, hypertenziu, diabetes, psychické, neurologické či gastrointestinálne ochorenia a alergie.

Najvýznamnejšie odborné spoločnosti z oblasti všeobecného lekárstva, lekárnictva, zdravotné poisťovne i pacienti sa preto spojili a upozorňujú na nevyhnutnú potrebu využívania generických liekov a biologicky podobných liekov pre dlhodobú udržateľnosť zdravotného systému.

Z celkového počtu receptov vydaných v Európe tvoria generické lieky 67 percent, na druhej strane však odčerpávajú iba 29 percent celkových výdavkov členských štátov na lieky. Bez konkurencie výrobcov generických liekov by sa navyše minulo ročne 100 miliárd eur.

70 až 80 percent všetkých nákladov vynaložených na zdravotnú starostlivosť v Európskej únii, odhadovaných 700 miliárd eur, sa v súčasnosti vynakladá na chronické choroby. Význam generík tak spočíva v ich trojnásobnom prínose: všeobecná ekonomická hodnota, pridaná hodnota liečby z pohľadu pacienta a zlepšenie prístupu k liečbe.

Aj na Slovensku podľa stanoviska Všeobecnej zdravotnej poisťovne generické a biologicky podobné lieky majú zásadný význam pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti. Podľa štátnej VšZP majú generiká a biologicky podobné lieky význam v liečbe akútnych aj chronických ochorení a významnou mierou prispievajú k zabezpečeniu kvalitnej zdravotnej starostlivosti za nižšiu cenu.

Generiká spĺňajú rovnako prísne požiadavky na kvalitu, účinnosť a bezpečnosť ako originálne lieky, z ekonomického hľadiska prínosu pre pacienta ich môžu dokonca prekonať. Účinné látky, ktoré sú už známe z vývoja originálneho lieku, môžu s použitím nových technológií priniesť špecifické, personalizované možnosti pre potreby pacienta aj lekára.

„Práve lieky s pridan...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/analyzy, menuAlias = analyzy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
24. apríl 2024 02:31