StoryEditor

Budúce sestry plánujú pracovať doma, po štúdiu sa to mení

02.07.2021, 07:30
Väčšina slovenských respondentov deklaruje, že po skončení štúdia sa plánuje zamestnať v zdravotníctve. U študentov stredných zdravotníckych škôl prevláda záujem pokračovať v štúdiu popri práci.

Väčšina študentov nelekárskych zdravotníckych odborov v Českej aj Slovenskej republike plánuje po ukončení svojho štúdia zostať pracovať v rodnej krajine. V prípade českých študentov túto možnosť v medzinárodnom prieskume Barometer medzi sestrami uviedlo až 83 percent oslovených. U slovenských študentov je toto číslo nižšie, doma chce ostať 76 percent respondentov.

Pätina študentov plánuje odísť zo Slovenska za prácou do zahraničia, najčastejšie bola spomínaná ČR. Dôvodom pre uvažovanie o práci za hranicami je podľa odpovedí študentov lepšie finančné ohodnotenie.

Prieskum zorganizoval HealthCare Institute v čase od vlaňajšieho septembra do decembra. V ČR oslovil 3 268 študentov stredných a vysokých škôl, ktoré vzdelávajú budúce sestry. Na Slovensku sa na prieskume zúčastnilo 1 080 študentov z 31 stredných a 10 vysokých škôl. Cieľom bolo zistiť, aké sú priority a preferencie budúcich zdravotníckych pracovníkov, a porovnať výsledky v oboch štátoch.

Väčšina slovenských respondentov deklaruje, že po skončení štúdia sa plánuje zamestnať v zdravotníctve. U študentov stredných zdravotníckych škôl prevláda záujem pokračovať v štúdiu popri práci. Takéto plány má 43 percent stredoškolákov. O čosi menej (38 %) študentov tvrdí, že bude ďalej študovať.

Vysoký záujem je o denné štúdium ošetrovateľstva. Potvrdzuje to PhDr. Ľub...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2021-07-02 08:00:49 - Feat.: 0 - Title: Máme rovnaké problémy s nedostatkom zdravotníkov ako Česká republika 02 - Modified: 2021-07-02 08:01:45 - Feat.: 0 - Title: Tak to vidím ja
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/analyzy, menuAlias = analyzy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
24. apríl 2024 17:26