StoryEditor

Na Slovensku je účasť na skríningu rakoviny krčka maternice nízka. V zahraničí už zmenili stratégiu

Zavedenie HPV skríningu v podmienkach, kde nie je dobre kontrolovaný, prináša so sebou riziká.

Rakovina krčka maternice je vo svete štvrtý najčastejší zhubný nádor u žien. Na Slovensku sa vyskytne približne 600 nových prípadov a zomiera približne 200 žien ročne. Vyskytuje sa aj u žien v nižšom, ešte produktívnom veku. Vrchol výskytu sa pohybuje okolo 45. roku života. Vznik karcinómu krčka maternice je dlhodobý proces, ktorý trvá viac ako 10 rokov. Je to postupný vývoj cez prekancerózy (predrakovinové štádiá) po invazívny karcinóm. V etiopatogenéze karcinómu krčka maternice má rozhodujúcu úlohu dlhodobo pretrvávajúca infekcia vysokorizikovým typom ľudského papilomavírusu (high risk HPV, hrHPV). Infekcia môže mať viaceré scenáre.

Môže regredovať, perzistovať bez zmeny alebo progredovať do prekancerózy. Prekanceróza je high grade skvamózna intraepiteliálna lézia alebo H-SIL, zahŕňa cervikálnu intraepiteliálnu neopláziu druhého a tretieho stupňa (CIN 2 a CIN 3). CIN 3 môže progredovať do mikroinvazívneho karcinómu a následne do vyšších štádií, ktoré sú už klinicky detekovateľné. Iba malá časť infekcií vedie k progresii do prekancerózy až invazívneho karcinómu. Väčšina infekcií je prechodná, často bez rozvoja zmien buniek krčka maternice. Až 80 % novozistenej infekcie vymizne v priebehu 12 –18 mesiacov.

Skríning

Vzhľadom na etiopatogenézu a postupný vznik invazívneho karcinómu cez prekancerózy je karcinóm krčka maternice jedna z mála malignít, ktorej sa dá úplne predísť. Je to nádorové ochorenie vhodné na sekundárnu prevenciu – skríning. Skríning znamená plošné, organizované, monitorované vyšetrovanie populácie určitým skríningovým testom s cieľom včasného záchytu liečiteľného nádorového ochorenia v skorom alebo v predrakovinovom štádiu, keď ešte nie sú prítomné žiadne príznaky ochorenia. Úlohou skríningu v prípade karcinómu krčka maternice je detekcia zmien krčka maternice v štádiu prekancerózy, ktorá je následne liečená a nedôjde k vzniku karcinómu.

Skríning môže byť organizovaný alebo oportúnny. Organizovaný je zabezpečený aktívnym pozývaním cieľovej populácie na vyšetrenie. Je riadený, garantovaný legislatívou štátu a finančne zabezpečený. Oportúnny sa vykonáva u žien,...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-03-22 09:23:00 - Feat.: - Title: Cieľom kolposkopie je spresniť abnormálny cytologický nález 02 - Modified: 2024-01-12 13:15:06 - Feat.: - Title: SVLZ: aktuálna situácia alebo aké drahé môžu byť „úspory“ v segmente? 03 - Modified: 2023-11-22 13:09:29 - Feat.: - Title: Skríningy môžu zachrániť stovky životov 04 - Modified: 2023-09-22 05:00:00 - Feat.: - Title: Osvetové aktivity motivujú na očkovanie proti HPV 05 - Modified: 2023-09-14 15:00:00 - Feat.: - Title: HPV vakcína by mohla byť plne hradená aj pre mladých vo veku 14 a 15 rokov
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/analyzy, menuAlias = analyzy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
19. apríl 2024 01:14