StoryEditor

Očkovanie: Prinášame všetko, čo potrebujete vedieť o vakcínach (veľký prehľad)

25.03.2021, 14:15
Pozrite si odpovede na základné otázky týkajúce sa vakcín, ktoré sa používajú na Slovensku.

Rok 2021 nepochybne patrí očkovaniu a vakcínam proti ochoreniu COVID-19. V Európskej únii sú zatiaľ k dispozícii zaregistrované tri vakcíny. Látkou od Johnson & Johnson sa začne očkovať čoskoro.

Okrem registrovaných sa v Európe používajú aj ruská a čínska, o týchto vakcínach však nie je veľa oficiálnych informácií.

Prinášame preto prehľad vakcín, ktoré boli registrované Európskou liekovou agentúrou a už sa u nás aj používajú. 


Pfizer BionTech/očkovacia látka Comirnaty Reuters

1. Čo je očkovacia látka Comirnaty a na čo sa používa?

Comirnaty je očkovacia látka na prevenciu koronavírusového ochorenia 2019 (COVID-19) u ľudí vo veku 16 rokov a starších. Obsahuje molekulu nazývanú mediátorová RNA (mRNA) s pokynom na výrobu proteínu proti vírusu SARS-CoV-2, čo je vírus zapríčiňujúci ochorenie COVID-19.

Očkovacia látka Comirnaty neobsahuje samotný vírus, a preto nemôže vyvolať ochorenie COVID-19. Očkovacia látka sa podáva ako dve injekcie do svalu v hornej časti ramena s odstupom aspoň 3 týždňov.

2. Akým spôsobom účinkuje?

Očkovacia látka Comirnaty pôsobí tak, že pripraví telo na to, aby sa samo bránilo proti ochoreniu COVID-19. Obsahuje molekulu nazývanú mRNA s pokynmi na výrobu tzv. spike proteínu. Je to proteín, ktorý sa nachádza na povrchu vírusu SARS-CoV-2 a ktorý vírus používa na preniknutie do telových buniek.

Ak osoba dostane očkovaciu látku, jej bunky si prečítajú návod mediátorovej RNA a začnú hneď produkovať spike proteín. Imunitný systém osoby identifikuje tento proteín ako cudzí, začne proti nemu vyrábať protilátky a aktivuje T-bunky (biele krvinky), aby ho napádali.

Ak osoba príde neskôr do kontaktu s vírusom SARS-CoV-2, jej imunitný systém ho rozpozná a bude pripravený, aby sa proti nemu bránil. Molekula mRNA obsiahnutá v očkovacej látke nezostáva v tele, ale krátko po zaočkovaní sa rozpadne.

3. Aké prínosy boli preukázané v štúdiách?

Vo veľmi veľkom klinickom skúšaní sa preukázalo, že očkovacia látka Comirnaty je účinná pri predchádzaní ochoreniu COVID-19 u ľudí vo veku od 16 rokov. Na skúšaní sa celkovo zúčastnilo približne 44 000 ľudí. Polovica z nich dostala očkovaciu látku a polovici bola podaná zdanlivá injekcia. Jednotlivci nevedeli, či dostali očkovaciu látku alebo zdanlivú injekciu.

Účinnosť sa vyhodnotila približne u 36-tisíc ľudí vo veku od 16 rokov (vrátane ľudí vo veku nad 75 rokov), ktorí nemali príznaky predchádzajúcej infekcie. V štúdii sa preukázalo 95 percent zníženie počtu symptomatických prípadov COVID-19 u osôb, ktoré dostali očkovaciu látku (8 prípadov z 18 198 malo príznaky COVID-19), v porovnaní s osobami, ktoré dostali zdanlivú injekciu (162 prípadov z 18 325 malo príznaky COVID-19).

To znamená, že sa v skúšaní preukázala 95 percentná účinnosť očkovacej látky. V klinickom skúšaní sa preukázala 95 percentná účinnosť aj v prípade osôb, ktorým hrozí ťažký priebeh ochorenia COVID-19, ako sú astmatici, osoby s chronickým ochorením pľúc, cukrovkou, vysokým krvným tlakom alebo indexom telesnej hmotnosti 30 kg/m2.

4. Môžu sa očkovať osoby, ktoré už prekonali COVID-19?

V prípade 545 osôb, ktoré už prekonali COVID-19 a potom boli v klinickom skúšaní zaočkované očkovacou látkou Comirnaty, sa neprejavili žiadne ďalšie vedľajšie účinky. Na vyvodenie záveru o účinnosti očkovacej látky v prípade ľudí, ktorí už prekonali COVID19, nebol k dispozícii dostatok údajov zo skúšania.

5. Môže sa vakcínou znížiť prenos vírusu z jednej osoby na druhú?

Vplyv očkovania očkovacou látkou na šírenie vírusu SARS-CoV-2 v komunite zatiaľ nie je známy. Tiež nie je zatiaľ známe, do akej miery môžu zaočkované osoby naďalej prenášať a šíriť vírus.

6. Ako dlho trvá ochrana vytvorená očkovacou látkou Comirnaty?

V súčasnosti nie je známe, ako dlho trvá ochrana po očkovaní očkovacou látkou Comirnaty. Osoby zaočkované v rámci klinického skúšania sa budú ďalej sledovať počas 2 rokov, aby sa získalo viac údajov o trvaní ochrany.

7. Môžu sa očkovať deti?

Vakcína nie je v súčasnosti povolená pre deti mladšie ako 16 rokov. Spolu so spoločnosťou, ktorá očkovaciu látku vyrába, EMA pripravila plán na neskoršie odskúšanie očkovacej látky u detí.

8. Môžu sa očkovať osoby s oslabenou imunitou, tehotné a...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-10-03 05:00:00 - Feat.: - Title: Holandskí výskumníci našli prepojenie medzi obezitou a úmrtiami na koronavírus 02 - Modified: 2023-07-23 05:00:00 - Feat.: - Title: Známy výrobca sterilných injekčných liekov utrpel pre tornádo značné škody 03 - Modified: 2023-02-15 11:00:00 - Feat.: - Title: Vedci našli spôsob ako bojovať s koronavírusmi. Vzácne protilátky majú blokovať všetky varianty 04 - Modified: 2022-10-25 05:00:00 - Feat.: - Title: WHO vyzvala na ostražitosť pre rozšírenie chrípky a covidu v Európe 05 - Modified: 2022-10-19 17:05:03 - Feat.: - Title: Európska lieková agentúra schválila vakcíny proti covidu pre deti od šiestich mesiacov
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/analyzy, menuAlias = analyzy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
26. apríl 2024 18:31