StoryEditor

Slovenská onkológia potrebuje aj politickú a finančnú podporu

09.02.2021, 10:55
Epidémia upriamuje pozornosť mimo problémov, ktoré sa nestratili, ale sú v súčasnosti v úzadí. Medzi ne patrí aj prevencia, skríning, diagnostika, liečba, ako aj výskum a vývoj v onkológii.

Národný onkologický inštitút bol zriadený v Národnom onkologickom ústave v auguste 2018 ako klinicko-výskumná, akademická a vzdelávacia platforma, pričom napomáha pri realizácii cieľov Národného onkologického programu, ktorý bol po prvýkrát v histórii Slovenska schválený vládou Slovenskej republiky.

Onkologickým ochoreniam patria prvé priečky z hľadiska incidencie (nových prípadov) a mortality (úmrtí) celosvetovo. Aj preto je onkologickým ochoreniam venovaná kľúčová pozornosť. Ale nie je to len kvôli stúpajúcej incidencii a mortalite, ale aj kvôli tomu, že či už vlastné nádorové ochorenie, alebo liečba onkologického ochorenia, ktorú človek kvôli nádorovému ochoreniu podstúpil, majú často chronické chorobné následky, ktoré ovplyvňujú životy tzv. preživších. Okrem fyzického stavu je súčasne ovplyvňovaný psychický stav, ktorý je s fyzickým úzko spätý.

Dovoľte mi zosumarizovať hlavné oblasti, ktoré vnímam ako prioritné a realizovateľné na riešenie v oblasti onkológie v roku 2021.

Primárna prevencia onkologických ochorení

Podľa rôznych zdrojov sa uvádza že 30-70% onkologických ochorení je preventabilných, teda dalo by sa úplne predísť ich vzniku. V súčasnosti sú hlavnými odstrániteľnými rizikovými faktormi onkologických ochorení fajčenie, obezita a inaktivita. Oblasť primárnej prevencie presahuje rámec medicíny a je dôležité, aby tak malá krajina ako Slovensko mala jednotnú koncepciu primárnej prevencie, ktorá bude realizovateľná a efektívna, a v rámci ktorej by boli vytvárané podmienky pre zdravý životný štýl už od útleho detstva, v rámci ktorého sú formované každodenné návyky zdravého životného štýlu, vrátane správnym stravovacím a pohybovým...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/analyzy, menuAlias = analyzy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
20. apríl 2024 01:49