StoryEditor

Platby poisťovní za lieky na výnimky sa zvýšili. Kalavskej memorandum sa neplní

06.02.2021, 10:31
Zdravotné poisťovne mali znížiť objem prostriedkov viazaných na lieky na výnimky pomerne podľa počtu poistencov.

Už niekoľko rokov sa hovorí o zámere znížiť úhrady tzv. liekov na výnimky. Tento zámer bol ukotvený aj v memorande z roku 2019 medzi Ministerstvom zdravotníctva SR, zdravotnými poisťovňami (ZP) a poskytovateľmi. Predmetom tohto memoranda bola dohoda o účelovom použití zdrojov verejného zdravotného poistenia (VZP) získaných zvýšením platby za poistencov štátu v roku 2019 na úhradu zdravotnej starostlivosti v roku 2019 a o účelovom použití zdrojov VZP získaných platbou za poistencov štátu v roku 2020 tak, aby bol zachovaný sociálny zmier medzi zdravotnými poisťovňami, poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti minimálne do 31. marca 2020.

Podpísaním memoranda sa mali zdravotné poisťovne zaviazať vynaložiť maximálne úsilie na to, aby finančné prostriedky získané zvýšením platby za poistencov štátu boli použité na úhradu nákladov vykázanej a zdravotnými poisťovňami uznanej zdravotnej starostlivosti.

Súčasťou memoranda je aj bod, ktorým sa zdravotné poisťovne zaviazali, že sa zníži objem prostriedkov viazaných na lieky hradených podľa § 88 zákona č. 363/2011 Z. z. medziročne o 16 mil. eur za všetky zdravotné poisťovne pomerne podľa počtu poistencov.

Táto úspora však bola podmienkou dofinancovania sektora.

Ako však hodnotí posledná správa Implementačnej jednotky, toto opatrenie sa k 30. 6. 2020 neplní. „Úhrady ZP za lieky na výnimky sa v medziročne zvýšili o 0,3 mil. eur (1,4 %), revízia výdavkov pritom rátala s ročnou úsporou vo výške 16 mil. eur. K záväzku znížiť objem úhrad za lieky na výnimky sa ZP zaviazali v memor...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/analyzy, menuAlias = analyzy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
16. apríl 2024 11:08