StoryEditor

Nová úloha všeobecných lekárov: Správnou intervenciou je možné predísť diabetu až v polovici prípadov

03.03.2022, 18:00

Práve všeobecní lekári majú významnú úlohu v oblasti prevencie cukrovky. „Je to na úrovni prevencie diabetes mellitus hlavne 2. typu, jednak je to na poli aktívneho skríningu diabetu, diagnostiky diabetu a prediabetu a určite veľkú úlohu majú aj v liečbe prediabetických stavov,“ povedal doc. MUDr. Zbynek Schroner, PhD., hlavný odborník MZ SR pre diabetológiu, poruchy látkovej premeny a výživy.

Prevencia diabetes mellitus (DM) ako typického civilizačného ochorenia je podľa jeho slov zložitá, vzhľadom na to, že ide o typické civilizačné ochorenie. „Hlavnou úlohou všeobecných lekárov je identifikovať ľudí so zvýšeným rizikom vzniku diabetu, posúdiť mieru rizika vzniku DM. Dôležité sú intervencie na prevenciu diabetu, sledovanie a ovplyvnenie rizikových faktorov kardiovaskulárnych ochorení, kam patria obezita, artériová hypertenzia, dislipoproteinémie a iné,“ doplnil doc. Schroner.

Základnou formou prevencie DM 2. typu je zmena životného štýlu, racionálna výživa, primeraná fyzická aktivita a úprava telesnej hmotnosti pri nadváhe a obezite.

„Edukácia o týchto otázkach by mala dominovať v prístupe všeobecných lekárov. Sú dôkazy, že správnou intervenciou je možné predísť diabetu takmer v 50 percentách prípadov v horizonte piatich až siedmich rokov,“ pripomenul hlavný odborník.

Podľa doc. Schronera je aktívny skríning diabetu významnou úlohou všeobecných lekárov. Týka sa všeobecnej populácie v rámci preventívnych prehliadok, ale najmä u rizikových skupín pacientov, ako sú pacienti s pozitívnou rodinnou anamnézou s diabetom u prvostupňových príbuzných, pacienti s metabolick...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/analyzy, menuAlias = analyzy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
21. apríl 2024 19:12