StoryEditor

Nie všetky lieky budú pre dôchodcov bez doplatku. Aké podmienky treba splniť?

17.02.2022, 16:50
Podľa prezidenta Slovenskej lekárnickej komory nebude možné doplatky za lieky odpustiť každému dôchodcovi. U pacientov sa bude posudzovať aj výška ich príjmov.

Od nového roka nadobudla účinnosť legislatívna úprava, ktorou sa zaviedol nulový limit spoluúčasti pre dôchodcov.

Keďže táto téma bola v čase jej schvaľovania komunikovaná ako „zrušenie doplatkov za lieky“, Slovenská lekárnická komora (SLeK) ešte vlani informovala, koho a akým spôsobom sa táto novela dotkne.

„Nie všetky lieky budú bez doplatku a rovnako nebudú bez doplatku pre všetkých dôchodcov. Na to, aby to tak bolo, musia byť splnené viaceré podmienky,“ uviedla viceprezidentka komory PharmDr. Miroslava Snopková, PhD.

Prezident komory PharmDr. Ondrej Sukeľ následne dodal, že nebude možné doplatky za lieky odpustiť každému dôchodcovi. „U pacientov sa bude posudzovať aj výška ich príjmov.“

Pacient v lekárni však nemusí nič dokladovať, pretože informáciu o nároku oznámi lekárnikovi pri výdaji lieku automaticky zdravotná poisťovňa.

Zoznam pacientov s nárokom na odpustenie doplatkov sú poisťovne povinné aktualizovať najmenej jedenkrát mesačne.

Do posudzovaných príjmov sa započítava jednak príslušný dôchodok, ako aj ďalšie príjmy, či už zo zamestnania alebo z podnikateľskej činnosti.

Ministerstvo zdravotníctva informovalo, že nárok na odpustenie doplatku má pacient s príjmom nižším ako 68...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/analyzy, menuAlias = analyzy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
25. apríl 2024 10:43