StoryEditor

Novinky v diabetológii. Kto má nárok na aké pomôcky a za akú cenu

15.02.2022, 17:00

Diabetológia patrí medzi tie medicínske odbory, v ktorých významné postavenie majú technika a technológia, pretože umožňujú detailný proces monitoringu pacientov a ich liečby, čím sa stávajú vysoko účinným a efektívnym nástrojom pre pacienta aj lekára.

V ostatnom čase je vývoj v tejto oblasti predmetom mnohých dynamických diskusií nielen na odborných fórach, ale aj, či najmä medzi pacientmi, sociálne siete nevynímajúc.

Ťažiskovou témou je hlavne dostupnosť senzorovej technológie na kontinuálne meranie glykémie jednotlivým skupinám diabetikov a s tým súvisiaca úhradová politika zdravotných poisťovní.

Všeobecná zdravotná poisťovňa veľmi citlivo vníma tieto názory laickej aj odbornej verejnosti, preto v tomto čase iniciovala rad významných zmien v úhradových pravidlách definovaných kategorizáciou pomôcok.

Hlavné ciele zmien v kategorizácii pomôcok pre diabetikov smerujú k tomu, aby sa diabetici cítili bezpečnejšie, boli lepšie monitorovaní, ale aj používali techniku tak, aby im preukázateľne prinášala úžitok.

Nové pravidlá teda podmienky úhrady posúvajú najmä v troch zásadných smeroch:

  • zvyšujú dostupnosť senzorov a vysielačov pre kontinuálny glukózový monitoring;
  • odstraňujú diskrimináciu časti diabetikov spočívajúcu v nespravodlivej miere úhrad;
  • zavádzajú posudzovanie využiteľnosti tejto technológie pacientom a adherencie diabetika k liečbe.

Nie všetky tieto ciele sú možno na prvý pohľad najmä pre laickú verejnosť dostatočne zrozumiteľné. Mnohé verejne, osobitne na sociálnych sieťach publikované názory preto vychádzajú z neznalosti alebo iba parciálneho pochopenia súvislostí a zmien, ku ktorým v tejto oblasti dochádza.

To vyvoláva negatívne povedomie o postoji štátu a zdravotných poisťovní k tomuto segmentu.

Skutočnosť je však diametrálne odlišná, preto vo VšZP cítime svoju povinnosť ako iniciátora týchto zmien informovať odbornú aj laickú verejnosť nielen o schválených zmenách, ktoré vstúpili do platnosti od 1.1.2022.

Nárok jednotlivých skupín

Gravidné diabetičky s DM1: naďalej majú senzormi aj vysielačmi pokryté celé obdobie gravidity.

Deti do dovŕšenia 19. roku: pacienti na IIT získali nárok na adekvátne počty vysielačov, teda minimálne na 75 % času roku (vo väčšine prípadov 100 %), u senzorov sa nárok zmenil tak, že rozpätie pokrytia je v rozmedzí 66 až 79 %. Dôvodom je výrazne rozdielna nákladovosť na vysielače.

Dospelí: nárok na senzory a vysielače bol...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/analyzy, menuAlias = analyzy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
13. apríl 2024 22:04