StoryEditor

Štát v koronakríze zlyhal manažérsky, aj systémovo

Dá sa predpokladať, že pacienti prichádzali do nemocníc neskoro už s rozvinutými príznakmi cytokinínovej búrky.

Ak chceme správne vyšetriť stav srdcových, koronárnych ciev, nestačí iba jednoduché EKG. To môže síce ukázať dôsledky vážnych ischemických zmien, ale nie skrytú ischémiu. Na to je potrebné záťažové EKG, ktoré sa dnes robí na ergometri (bicyklový trenažér s možnosťou pridávať záťaž).

Predtým, keď u nás ešte neboli tieto prístroje k dispozícii, sa robil takzvaný step test (vyšetrovaná osoba vystupovala na stoličku a zostupovala z nej, alebo robila drepy alebo kľuky). Pre Slovensko a jeho zdravotníctvo sa takýmto step testom stala pandémia COVID–19.

Slovensko: Tretia vlna jedna z najhorších v Európe

Treba poznamenať, že vzhľadom na to, že pandémia stále prebieha, niektoré závery je možné urobiť, iné sa dajú zatiaľ iba odhadnúť. S určitosťou sa nevie povedať, kedy sa vírus COVID-19 objavil, predpokladá sa, že niekedy na konci leta alebo jeseň roku 2019 v Číne. Problémom sa ukázala čínska blokáda informácií, ktorá trvá dodnes. Pravdepodobne prvým ohniskom bolo čínske mesto Wu-chan.

Za zdroj sa považuje podobne ako pri SARS a MERS reťazec prenosu zo zvierat, pravdepodobne z netopiera na človeka. Prvé oficiálne priznania čínskej vlády o tomto probléme sú až z decembra 2019. Dá sa iba predpokladať, že keby informácie boli prišli včas, teda hneď po preukázaní pôvodcu, dali by sa urobiť účinnejšie preventívne opatrenia, avšak na rozdiel od SARS a MERS sa tento vírus nakoniec lavínovite rozšíril do celého sveta.

S určitosťou môžeme povedať, že v podstate všetky vlády, nielen slovenská, podcenili riziko pandémie. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) neskoro vyhlásila pandémiu. Spočiatku sa viacej zaoberala tým, či novinármi používaný názov vírusu „čínsky vírus“ neurazí čínsku vládu a ľud. Mali by sme vedieť, že Čína má veľký vplyv na WHO, hoci vzhľadom na počet obyvateľov platí smiešne nízke príspevky napríklad oproti USA.

Zo začiatku pandémie chýbali ochranné pomôcky, najmä rúška a respirátory, rukavice a dezinfekčné látky. Paradoxne sme videli, ako svet pomáha Číne, keď tam posielal tieto och...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/analyzy, menuAlias = analyzy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
24. apríl 2024 03:25