StoryEditor

Je prevencia chronických chorôb investícia alebo náklad?

10.11.2021, 11:00

Chronické choroby (non-communicable diseases) sú pozvoľna sa vyvíjajúce poruchy, ktoré často nespôsobujú svojmu nositeľovi závažnejšie problémy, až kým sa neprejavia vo svojej konečnej fáze zlyhaním niektorého orgánu alebo orgánových systémov.

Sú spôsobené kombináciou jedincom priamo neovplyvniteľných faktorov (napríklad genetických, environmentálnych) a jedincom ovplyvniteľných faktorov (životný štýl, rôzne druhy závislostí).

Aj vzhľadom na uvedené, zdravotníctvo, ako individuálny systém, je schopné ovplyvniť 20 až 30 % celkového zdravotného stavu populácie. Lepšie výsledky by potom dosahovalo zdravotníctvo, ktoré by sa vo svojej podstate prestalo zameriavať na liečenie chorôb a oveľa viac by sa venovalo naplneniu ideálu medicíny, teda snahe o to, aby choroba vôbec nevznikla.


Vo svete spôsobujú chronické choroby 71 % úmrtí, zdravotné systémy stoja viac ako dve tretiny celkových nákladov na zdravotnú starostlivosť a ich výsledné ekonomické škody sú odhadované na 4-násobok priamych nákladov zdravotného systému.

Najznámejšími zástupcami chronických ochorení sú kardiovaskulárne choroby. Ich koncové stavy, najmä náhla cievna mozgová príhoda a infarkt myokardu, privodili na Slovensku v roku 2019 úmrtie takmer 17-tisíc ľudí (38 % celkovej úmrtnosti na SR).

Malignity spôsobili 35 % úmrtí a chronické ochorenia tráviaceho, dýchacieho a močového systému spolu vyše 13 % úmrtí. Na Slovensku podľahne chronickým chorobám podľa štatistík vedených Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO) až takmer 45-tisíc ľudí (čo je cca 85 % všetkých úmrtí). Na porovnanie, infekčné choroby spôsobili 4 % úmrtí.

Aj keď je možné, že štatistiky nie sú vždy presné, z oboch uvedených čísel vyplýva, že ide o veľmi závažný problém. Čiastočne sú rozdiely vysvetliteľné aj tým, že podiely úmrtnosti na chronické (neprenosné) choroby a choroby prenosné sa významne menia v závislosti od ekonomickej vyspelosti krajín....

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2021-08-01 11:10:19 - Feat.: - Title: Analytik: Regulácia zisku zdravotných poisťovní je legitímnou agendou
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/analyzy, menuAlias = analyzy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
20. apríl 2024 06:59