StoryEditor

TOP lekárka: Krv je zrkadlom zdravotného stavu človeka. Jej zmena je často dôsledkom iného ochorenia

30.10.2021, 12:14
Výborný odborník a milý človek v jednej osobe. Takto bola hodnotená top lekárka v odbore hematológia v diskusii počas hlasovania. Zaoberá sa komplikovanými prípadmi pacientov a podieľa sa na vyšetrení komplikovaných protilátok u tehotných žien z celého Slovenska.

Napriek tomu skromne dodáva, že ocenenie by si zaslúžili iní. MUDr. Marta Kučeráková, vedúca lekárka oddelenia hematológie a Krvnej banky, Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina.

Prečo ste si vybrali medicínu? Inšpiroval vás niekto?

Študovala som na gymnáziu v matematicko-fyzikálnej triede. V matematike a fyzike, pravdaže s výnimkou tej teoretickej, sa všetko riadi podľa vzorcov. V biológii je to úplne inak, existuje nekonečné množstvo výnimiek z akýchkoľvek pravidiel, a tým ma biológia fascinovala. Je zaujímavé, že z našej matematicko-fyzikálnej triedy sme nakoniec šiesti lekári.

Zvyčajne sa stretávam s postojom, že lekári nemajú veľmi v obľube matematiku.

Matematika je skvelá a využijete ju všade, aj v medicíne. Moja srdcovka je imunohematológia, kde potrebujem kombinatoriku a aj určité „vzorce“ s premennými.

A čím si vás získala hematológia?

Hematológia je krásny odbor. Začínate pri vyšetrení u pacienta s otázkami na zdravotné problémy a končíte pri mikroskope. Zosúladením všetkých informácií o pacientovi a súboru výsledkov laboratórnych a pomocných vyšetrovacích metód, molekulovej genetiky, prietokovej cytometrie, cytológie a histológie stanovíte diagnózu.

Akí pacienti k vám prichádzajú?

Teraz takmer všetci. Bohužiaľ, zdravotnícky systém nefunguje optimálne. Mnohokrát k nám dnes odosiela obvodný lekár pacienta s akoukoľvek zmenou v krvnom obraze a hemokoagulácie bez doplnenia základných vyšetrení. Krv je zrkadlom zdravotného stavu človeka a zmena v jej zložení je často dôsledkom iného ako primárneho hematologického ochorenia. Hematologické ambulancie sú teda absolútne preťažené. Takáto situácia v minulosti nebola. Zrejme to má súvislosť so zmenou kompetencií...

Náplň práce v našom odbore sa ale výrazne odlišuje v závislosti od typu pracoviska. Malé hematologické ambulancie musia riešiť prioritne diagnostiku, často s obmedzenými možnosťami. Vo fakultnej nemocnici fungujeme niekde medzi malými hematologickými a špičkovými hematologickými pracoviskami v univerzitných nemocniciach a Národnom onkologickom ústave. Skutočná top hematológia s komplexnou starostlivosťou sa odohráva práve tam. Našou úlohou je...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2021-10-16 11:44:53 - Feat.: 0 - Title: Top lekárka Kristína Podoláková: Cukrovku jej zistili v detstve, dnes lieči deti s rovnakou diagnózou 02 - Modified: 2021-10-25 09:17:00 - Feat.: 0 - Title: Top lekárka Nina Ľorková: Čoraz viac pacientov si uvedomuje, že rehabilitácia je o cvičení, nielen o masáži 03 - Modified: 2021-12-21 18:03:46 - Feat.: 0 - Title: Top lekár Ondrej Bobík: Počas epidémie chrípky sa lieky roznášali pacientom priamo domov​ 04 - Modified: 2021-10-08 14:04:03 - Feat.: 0 - Title: Top lekár Tibor Molčan: Lekárov sa nikto nepýta, čo ich trápi a ako sa majú
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/top-lekari, menuAlias = top-lekari, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
26. apríl 2024 06:30