Toto je trochu zložitejšie. Štatistiky často hovoria, že osamelosť môže mať vplyv na naše zdravie. Hodnotenie výskumu zistilo, že by mohla zvýšiť riziko vzniku srdcových ochorení a mŕtvice o takmer tretinu a že osamelí ľudia majú vyšší krvný tlak a nižšiu priemernú dĺžku života. To sú vážne dôsledky, ale mnohé štúdie sú prierezové, takže si nemôžeme byť istí príčinnou súvislosťou. Je pravdepodobné, že nešťastne izolovaní ľudia majú väčšiu pravdepodobnosť ochorenia. Mohlo by sa to však stať aj naopak. Ľudia sa môžu stať izolovanými a osamelými, pretože už majú zlé zdravie, čo im bráni v socializácii. Alebo osamelí ľudia sa v štatistikách môžu ukázať ako menej zdraví, pretože ich osamelosť ich okrádala o motiváciu starať sa o svoje zdravie. A samozrejme, nemusí to byť prípad, keď sa to deje jedným alebo druhým smerom. Mohlo by fungovať aj v oboch smeroch.Pixabay
StoryEditor

Analytici hodnotili zdravotnícke programy politických strán

20.02.2020, 17:25
Podľa slov M. Smatanu vládne v programoch na rozdiel od emočných predvolebných debát obrovská zhoda na témach, ktoré je podstatné riešiť.

Prvýkrát sa spojili zdravotnícki analytici z HPI, INESS a INEKO pri hodnotení zdravotníckej časti volebných programov politických strán, ktoré kandidujú v tohtoročných parlamentných voľbách. Na hodnotení sa ako súkromné osoby podieľali aj dvaja analytici Inštitútu zdravotnej politiky na MZ SR Michal Štofko a Martin Smatana. Pozreli si programy 12 strán, ktorým preferencie relevantných agentúr dávali mesiac pred voľbami reálnu šancu na zvolenie do parlamentu, teda mali viac než 3 percentá. Prešli spolu 658 opatrení týkajúcich sa zdravotníctva. Každý analytik hodnotil kvalitu každého opatrenia, jeho dôležitosť a komplexnosť programu, teda či sa program venuje všetkým oblastiam zdravotníctva.

Za najlepší označili zdravotnícky program strany SaS. „Má najkomplexnejší program, v top 10 opatreniach má SaS 6 opatrení, v top 20 ich má 11, v top 50 ich má 21. Veľmi dobré programy majú PS/Spolu, OĽaNO, Za ľudí a Sme rodina,“ uviedli autori hodnotenia.

Najhoršie dopadli zdravotnícke programy strán ĽSNS a Smer-SD. Analytici im vyčítali najnižšiu komplexnosť a najväčší podiel negatívne hodnotených opatrení.

Kvantita

Analytici si všímali v programoch aj počet opatrení. „Najviac opatrení má SaS, nasledovaná OĽaNO a PS/Spolu, najmenej má Smer – jedno. Vidieť koreláciu medzi počtom opatrení a komplexnosťou opatrení,“ povedal riaditeľ HPI Tomáš Szalay. Spomínané jedno opatrenie strany Smer-SD sa týka povinnej úhrady nákladov na štúdium lekára, ak neostane pracovať na Slovensku, čo všetci analytici hodnotili bez následných súvisiacich krokov negatívne.

Most mal v programe 12 opatrení, SNS do 10 opatrení. Podľa M. Štofka opatrenia strán Most a SNS neboli zlé, ale vzhľadom na parameter komplexnosti pri celkovom hodn...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
27. apríl 2024 04:47