Češka kúpila psa z množiarne.Tiktok, Canva/Anezkavankova, Brainee X Canva
StoryEditor

Anežka omylom kúpila šteňa z množiarne. Po niekoľkých dňoch zomrelo, rozložili sa mu orgány

Antiyoutubernik25.03.2024., 13:30h

Aj tento príbeh ti môže byť výstrahou toho, že množiarne sú totálne zlo.

Lajkuj Brainee.sk na

Neuplynuli ešte ani dva týždne od tej doby, čo sa Českom začali šíriť informácie o hroznom týraní psa v Uherskom Hradišti. Teraz sociálnymi sieťami otriasol ďalší prípad, ktorý súvisí s týraním psa. Dievča na TikToku opísalo skúsenosť s kúpou šteňaťa neďaleko Olomouca. Dala mu meno Roxy a tešila sa, až s ňou strávi prvé spoločné momenty. Nakoniec sa ale z idylického víkendu stal horor, píše sa na portáli Antiyoutuber.cz.

Modelka Anežka Vaňková nikdy psa nemala a nemala žiadnu skúsenosti s kúpou štvornohého maznáčika. Mama jej partnera si chcela kúpiť labradora, a preto našli na internete inzerát. Žena predávala šteňa v Mladějovicích neďaleko Olomouca, dohodli sa s ňou a onedlho za ňou vyrazili. Žena na nich vraj pri príchode čakala pred domom so šteniatkom v ruke. Neukázala im matku psa, ďalšie šteňatá a nepozvala ich dnu. Pár vraj musel ženu presvedčiť o tom, aby s nimi spísala zmluvu aspoň ručne na kapote auta. Na cestu im žena dala na vyžiadanie pre šteňa tiež granule, na ktoré je vraj zvyknuté.

image

Vedci chcú postaviť gigantické opičie mesto. V laboratóriách tam má žiť dokopy 30-tisíc primátov

Šteňa celú noc zvracalo

Vaňková tvrdí, že sa šteňa chcelo celú cestu v aute maznať a vyzeralo, že je v poriadku. Po tom, čo prišli na chatu, začalo vracať. Žena, ktorá šteňa páru predala, tvrdila, že len chvíľu pred odchodom jedlo. Nakoniec sa ale ukázalo, že klamala. Šteňa totiž od začiatku vracalo priezračnú tekutinu, ktorá údajne vyzerala ako voda. „Ten obsah jeho žalúdka nezodpovedal tomu, že by pred chvíľou jedlo,“ vysvetľuje Vaňková. Zvracalo vraj minimálne každú hodinu, spoločne s partnerom si ale myslí, že je to kvôli tomu, že je v novom prostredí a cesta autom nebola miestami príjemná. Dúfali, že sa stav šteňaťa čoskoro zlepší.

„Šteňa zle chodilo, vyzeralo to, že sa prvýkrát prechádza po väčšom priestore. Neprestávalo ani vracať, mysleli sme si, že je v strese. Veľmi sme sa s ním maznali a dávali jej najavo, že ju máme radi,“ vysvetľuje Vaňková na TikToku. Nespali s partnerom ani v noci v posteli, ležali s ňou údajne na zemi. V noci sa ale stav šteňaťa nezlepšil, naopak, rapídne sa zhoršil. „Nespali sme ani dvadsať minút, celú noc sme boli hore a starali sa o ňu. Stále vracala. Nechcela jesť, chcela len piť,“ opisuje. Nakoniec vraj museli obmedziť pitie, pretože okamžite, čo sa šteňa napilo, začalo opäť vracať. „Nad ránom začala mať aj hnačku. Nebol v tom ani náznak toho, že by niečo jedla. Bola to len krv a voda,“ dodáva.

@anezkavankova Smutný příběh nelidského zacházení se zvířaty a nelegálního prodeje štěňátek...Na Olomoucku dlouhodobě prodávají neočipovaná zanedbaná štěňátka a ještě lžou o jejich stáří, rase a původu. Tato štěňata nepřežijí častokrát ani do druhého dne od koupení. Ať už kvůli nákaze parvovirem, kvůli tomu že nejsou naočkovaná, odčervená, jsou dehydratovaná a dost možná nadopovaná látkami, díky kterým přežijí alespoň předání novému majiteli. #getthisviral #fyp #fy #foryoupage #foryou #4you #puppy #puppies #viral #stoptyranizvirat #stopmnozirnam #sdilej #chcibytveforyou #xyzbca #getthisviralplease #dogsoftiktok #stopanimaltesting ♬ původní zvuk - Agnes

Kvôli rapídne sa zhoršujúcemu stavu so šteňaťom navštívili veterinára. Po príchode ich ale čakal šok. Nielen, že im doktorka oznámila, že šteňa rozhodne nie je labrador, ale okamžite ich odkázala na Krajskú veterinárnu správu Olomouca s tým, že by mali nahlásiť podozrenie na podvod a množenie psov.

Šteňa podľa lekárky s najväčšou pravdepodobnosťou trpelo parvovirózou. Veterinárna klinika v Třebové uvádza, že ochorenie spôsobuje akútne systémové ochorenie s dominantným postihnutím tenkého čreva, kostnej drene, lymfoidného tkaniva. Vo viac ako troch štvrtinách klinických prípadov sa ochorenie zisťuje u šteniat vo veku šesť až osemnásť týždňov. Zdrojom vírusu je najmä trus infikovaných psov. Proti ochoreniu existuje očkovanie, čo ale nebol prípad šteňaťa Vaňkovej. Jej šteňa nebolo nielen očkované a odčervené, ale ani začipované.

Na veterinárnej klinike bolo šteňa niekoľko dní a postupom času sa jeho stav nezlepšoval, ale zhoršoval. Okrem vracania malo aj blchy a niekoľko ďalších ochorení a infekcií. „Neskôr sa jej začali rozkladať červené krvinky a orgány,“ uzatvára Vaňnková. Šteňa preto museli nechať uspať.

@anezkavankova Za sdílení videa a tím šíření osvěty o tomto tématu budu moc ráda, stejně jako za jakékoli rady, tipy, zkušenosti a nebo případnou pomoc! 😔🫶🏼 #getthisviral #fyp #fy #foryoupage #foryou #4you #puppy #puppies #viral #stoptyranizvirat #chcibytveforyou #dogsoftiktok #sdilej #getthisviralplease ♬ původní zvuk - Agnes

Vaňková neskôr zistila, že hoci sa žena, ktorá im psa predala podpísala na zmluvu, meno bolo falošné. Za psa zaplatili osemtisíc korún (316,32 eur). So ženou komunikovali na dvoch telefónnych číslach, ktoré Vaňková tiež zverejnila. Po tom, čo sa na internete číslo vyhľadá, objaví sa niekoľko ďalších inzerátov, v ktorých ponúka iné rasy psov. V súčasnej dobe sú ale zmazané a je možné ich vidieť len v náhľade. Podľa Vaňkovej ide o množiareň.

Polícia o tom vie

Vaňková tvrdí, že prípad ženy polícia sleduje už dlho. Pracovník polície obvodného oddelenia Štenberk situáciu bližšie nekomentoval. „Neviem, či je to množiareň, ale niekto tam psy predáva, vieme o tom,“ vysvetlil pre redakciu. Podobne na tom je aj Krajská veterinárna správa pre Olomoucký kraj. „Podobné prípady riešime už niekoľko rokov. Konkrétne neviem, ako presne je to v Mladějovicích, ale riešime to,“ vysvetľuje lekárka z Krajskej veterinárnej správy.

@anezkavankova Pokud kdokoliv z vás zvažuje koupi štěňátka a uvidíte na internetu na bazarech inzeráty s tímto telefonním číslem: nebo větu "Prodáváme POSLEDNÍ štěňátko..." Rozhodně si tak pejska nekupujte, nám už toho našeho sice nic nevrátí, ale celou situaci momentálně řešíme s PČR a Krajskou veterinární správou města Olomouc, abychom mohli snad jednou zabránit dalším podobným případům! ❤️ #getthisviral #fyp #fy #foryoupage #foryou #4you #protebe #chcibytveforyou #tohlemusibytvefyp #xyzbca #puppy #dogsoftiktok #stoptyranizvirat #viral ♬ původní zvuk - Agnes

Načo si dávať pozor?

Pri kúpe psa je dôležité zaujímať sa o to, v akých priestoroch šteňa vyrastalo. Rovnako by chovateľ mal byť ochotný pustiť vás ku všetkým šteňatám, aby si si ich mohol v pokoji pozrieť. Rovnako by ti mal ukázať aj rodičov šteniat, pretože ak šteňa vyrastá bez matky, je to už varovný signál. Veľmi dôležité je zistiť, či sú šteňatá očkované, odčervené a začipované. Taktiež psy z oficiálneho chodu musia byť registrované s rodokmeňom. Treba sa ale pýtať na všetko, čo ťa zaujíma, pretože problémy s množiarňami sú rozšírené aj na Slovensku.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 04:39