Pozor na tieto obľúbené európske destinácie.Wikimedia/Giorgio Galeotti/
StoryEditor

Mobilom sa na verejnosti v týchto destináciách radšej nechváľ. Toto sú európske krajiny, kde je vysoká šanca, že ťa okradnú

Michal Čiernik03.05.2024., 11:30h

Nový výskum zistil, že niektoré z najpopulárnejších turistických miest v Európe idú, žiaľ, ruka v ruke s najhoršími štatistikami vreckových krádeží na kontinente.

Lajkuj Brainee.sk na

Letná dovolenková sezóna nám už klope na dvere, no s ňou žiaľ aj riziká, ktoré prináša. Nová štúdia britskej cestovnej poisťovne QuoteZone sa zamerala na najpopulárnejšie dovolenkové destinácia a zistila, ktoré z nich sú najvyhľadávanejšie pre vreckových zlodejov.

image

Zvrat v prípade vykradnutej prevádzky Jovinečka. Influencer všetkých oklamal, valí sa na neho vlna kritiky

Výskumníci sa bližšie pozreli na päť najvyhľadávanejších turistických miest v top desiatich najnavštevovanejších európskych krajinách. Na vrchole rebríčka sa s najvyšším podielom krádeží umiestnilo Taliansko nasledované Francúzskom a Španielskom.

Fontána Di Trevi

Celkovo spoločnosť QuoteZone zistila, že na každý milión britských návštevníkov Talianska pripadá 478 zmienok o vreckových krádežiach.

image

Ikonická Fontána Di Trevi, majstrovské dielo z 18. storočia, ktoré za hodinu navštívi v priemere ohromujúcich tisíc návštevníkov, je zo všetkých atrakcií najnebezpečnejšia.

Wikimedia/Diliff/

Ikonická Fontána Di Trevi, majstrovské dielo z 18. storočia, ktoré za hodinu navštívi v priemere ohromujúcich tisíc návštevníkov, je zo všetkých atrakcií najnebezpečnejšia. Turisti do jeho vôd hádžu každý rok okolo milión eur. Obrovské davy ľudí s vybratými peňaženkami pripravené hodiť pre šťastie pár eur do fontány sú preto ideálnym rajom pre vreckových zlodejov.

Ďalšími miestami, kde by si si mal dávať pozor, je Koloseum a Panteón v Ríme. Mimo hlavného mesta to boli zase Duomo di Milano v Miláne a Gallerie Degli Uffizi vo Florencii.

Eiffelovka

Paríž je trvalo jedným z najnavštevovanejších miest na svete. Bohužiaľ, výskum zistil, že mesto má aj druhý najvyšší počet nahlásených vreckových krádežiach v celej Európe s 251 prípadov na milión návštevníkov.

image

Všetkých päť najrizikovejších atrakcií sa nachádza v Paríži, s ktorých najhoršou bola svetoznáma Eiffelova veža.

Brainee/Canva/

Všetkých päť najrizikovejších atrakcií sa nachádza v Paríži, s ktorých najhoršou bola svetoznáma Eiffelova veža. Ďalšími miestami vo francúzskom hlavnom meste, pri ktorých si treba dávať obzvlášť pozor, sú Víťazný oblúk, katedrála Notre-Dame de Paris a múzeá Musée d‘Orsay a Louvre.

Španielsko a Nemecko

Napriek tomu, že Španielsko aj Nemecko priťahujú skôr odlišné druhy turistov, zistilo sa, že majú rovnako 111 prípadov krádeží na milión návštevníkov.

image

Na čele španielskeho zoznamu nebezpečných destinácií je Las Ramblas v Barcelone.

Unsplash/Yoav Aziz/

Na čele španielskeho zoznamu nebezpečných destinácií je Las Ramblas v Barcelone. Ide o jednu z najrušnejších peších ulíc v Európe, je neslávne známa svojimi krádežami, z ktorých mnohé sa dejú, keď návštevníci sledujú jedného z mnohých pouličných umelcov. V metropole Katalánska je veľmi populárna aj Bazilika Sagrada Familia. Ďalšími rizikovými miestami sú Plaza Mayor a Národné múzeum Prado v Madride, ako aj jedinečný palác Alhambra v Granade.

V Nemecku je najhorším vreckovým miestom Brandenburská brána v Berlíne. Nasleduje Berlínska budova Ríšskeho snemu, East Side Gallery a pamätník holokaustu. Mimo hlavného mesta si treba na svoje cennosti dávať pozor na Marienplatz v Mníchove.

Amsterdam

Piatou najobľúbenejšou krajinou pre zlodejov je Holandsko a jeho hlavné mesto. Až 100 prípadov vreckových krádeží na milión turistov bolo nahlásených v slávnej amsterdamskej štvrti Red Light District, Pri Dome Anny Frankovej, vo Vondelparku, Rijksmuseum a Van Goghovom múzeu.

image

Európa brojí proti nadmernému turizmu. Domáci obyvatelia obľúbených destinácií vo veľkom protestujú

Najnebezpečnejšia však bola štvrť Red Light District, kvôli svojej lukratívnej polohe v centre mesta. Možno aj preto ju chcú amsterdamské úrady presťahovať na okraj mesta.

Ďalšími krajinami, s vysokým počtom vreckových krádeží boli Portugalsko, Turecko, Grécko, Poľsko a Írsko.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
03. máj 2024 12:53