Jednou z najekologickejších prevádzok na svete je rakúsky SkiWelt.Skiwelt.at/
StoryEditor

Kúsok od nás je jedno z najekologickejších lyžiarskych stredísk. Na zjazdovku sa dostaneš aj vlakom

iDnes.cz01.03.2023., 11:00h

Jednou z najekologickejších prevádzok na svete je rakúsky SkiWelt, ktorý využíva slnečné žiarenie a prírodné zdroje.

Lajkuj Brainee.sk na

Lyžiarske areály patria k energeticky náročným prevádzkam. Lanovky a snežné delá spotrebujú obrovské množstvo elektriny. Výhodu tak v čase krízy majú areály, ktoré stavili na zelenú energiu. Jeden taký majú naši západní susedia.

Ekologické snežné rolby

Viac ako 270 kilometrov zjazdoviek, ktoré rakúsky areál SkiWelt Wilder Kaiser – Brixental ponúka, upravuje každý večer 70 najmodernejších snežných rôlb. Predná rolba sneh hrnie, frézou ho rozomelie a takzvanými finišérmi uhladí. „Naše rolby som vybavené najmodernejším systémom na meranie snehu. S pomocou GPS a senzorov sa s presnosťou niekoľkých centimetrov ukazuje vodičovi na obrazovke, aká veľká vrstva snehu sa pod pásmi ťažkého stroja práve nachádza,“ vysvetľuje pre iDnes.cz Anita Baumgartnerová z marketingového oddelenia hlavnej kancelárie SkiWeltu.

image

Viac ako 270 kilometrov zjazdoviek, ktoré rakúsky areál SkiWelt Wilder Kaiser – Brixental ponúka, upravuje každý večer 70 najmodernejších snežných rôlb.

Skiwelt.at/

Rolby podľa toho sneh „prerozdeľujú“ – zoberú ho z miest, kde je ho veľa, a nahrnú ho tam, kde chýbajú. „Tento systém znižuje spotrebu umelo vyrobeného snehu, teda šetrí vodu aj energiu, a to až o dvadsaťpäť percent. A zároveň to znamená kratšiu pracovnú dobu pre vodičov a nižšiu spotrebu pohonných hmôt,“ dopĺňa Anita.

Najekologickejší lyžiarsky región

Areál SkiWelt sa skladá celkom zo šiestich lyžiarskych stredísk nad dedinami Brixen im Thale, Ellmau, Going, Hopfgarten, Itter, Kelchsau, Scheffau, Söll, Westendorf. Z každej z nich vedú lanovky na zasnežené kopce. Ide o jeden z najekologickejších lyžiarskych regiónov na svete. Získal už množstvo ocenení, napríklad pred piatimi rokmi vyhral v prestížnej súťaži britského denníka The Telegraph ocenenie World Snow Award. Niekoľko rokov tiež víťazí na portáli skiresort.at ako najekologickejší lyžiarsky región.

„Už dvadsať rokov sú všetky lanovky a vleky stopercentne napájané zelenou elektrinou z obnoviteľných zdrojov vodnej energie,“ hovorí Anita. „A v roku 2008 sme uviedli do prevádzky lyžiarsky vlek Sonnenlift, ktorý bol ako prvý na svete kompletne poháňaný solárnou energiou,“ dopĺňa.

Odpadové teplo a zasnežovnaie s prírodných jazier

Na čoraz viac budovách a lanovkách sa nachádzajú fotovoltaické panely, ktoré v budúcnosti ušetria až päťdesiat percent externého prúdu a nákladov na energiu. Tento rok pribudnú ďalšie. Obnoviteľná energia sa využíva tiež na vykurovanie prevádzkových budov. „Okrem peliet a biomasy sa stále viac využíva odpadové teplo z vlekov, snežných diel a transformátorov pomocou tepelných čerpadiel. Aj horská reštaurácia Choralpe je vykurovaná spätným teplom z lanoviek,“ dodáva Anita.

image

Prídeme o lyžiarske strediská? Zmena klímy môže na Slovensku spôsobiť zrušenie niektorých obľúbených skiparkov

Na zasnežovanie celého areálu je k dispozícii 1 700 snežných diel, ktoré čerpajú vodu z 16 prírodných jazier. Napájané sú predovšetkým z roztápajúceho sa snehu, zrážok a horských prameňov. Vďaka jarnému topeniu snehu sa voda zase prirodzeným spôsobom vracia do prírody. „Tento rok sme retenčné nádrže rozšírili, takže sa doterajšia doba zasnežovania z ôsmich dní skracuje na štyri,“ dodáva Anita.

Najdlhší lyžiarsky okruh na svete

Rovnako ako iné lyžiarske centrá sa aj SkiWelt snaží ponúknuť iné atrakcie ako len upravené zjazdovky rôznych obtiažností. Netradičným zážitkom môže byť napríklad noc strávená v iglu. Každý rok totiž pri hornej stanici lanovky v Hochbrixene vyrastie ľadová dedinka, ktorá ponúka ľadovú reštauráciu, bar a dokonca aj kaplnku, keby tu chcel niekto obklopený snehom vstúpiť do manželského zväzku.

image

Každý rok totiž pri hornej stanici lanovky v Hochbrixene vyrastie ľadová dedinka, ktorá ponúka ľadovú reštauráciu, bar a dokonca aj kaplnku.

Skiwelt.at/

Pre skutočne usilovných lyžiarov je určený KitzSkiWelt Tour, najdlhší lyžiarsky okruh na svete. Skoro 90 kilometrov zjazdoviek s celkovým prevýšením 17 tisíc metrov sa tiahne z Tirolska až do Salzburska. Najdlhšia varianta vedie z Goingu do Hollersbachu a späť. Okruh je možné absolvovať aj počas jedného dňa. Takýto lístok vyjde na 68 eur pre dospelého.

Na zjazdovku vlakom

Ani doprava nezostáva stranou tunajšieho ekologického myslenia. Areál chce viac lákať ľudí bez automobilov, a tak pribúda vlakových spojov. Lyžiari môžu vďaka výhodnému cestovnému lístku spojenému so skipasom cestovať vlakom zo všetkých železničných staníc v Rakúsku.

image

Pre skutočne usilovných lyžiarov je určený KitzSkiWelt Tour, najdlhší lyžiarsky okruh na svete.

Skiwelt.at/

Zvýhodnené sú aj medzinárodné spoje z Holandska a Nemecka. „Napríklad hostia z Hamburgu, Düsseldorfu a Amsterdamu môžu cez noc cestovať do všetkých stredísk SkiWeltu a hneď ráno oddýchnutí vyraziť na zjazdovky,“ chváli sa Anita.

image

Redaktor z britského The Guardian navštívil Tatry: Nie sú to Alpy, tam by sme si takýto hotel nemohli dovoliť

Ekoogické zameranie tohto jedinečného regiónu môže mnoho ďalších stredísk v súčasnej energetickej kríze jedine závidieť. „Začali sme s tým už pred rokmi a tento rok si ešte viac uvedomujeme, aká správna cesta to bola,“ dodáva na záver Anita.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. máj 2024 20:20