Slovenské lietajúce auto bude brázdiť čínsku oblohu.Jaroslav Novák/Tasr
StoryEditor

Slovenské lietajúce auto bude brázdiť čínsku oblohu. Unikátny koncept začnú vyrábať v Ázii

Michal Čiernik27.03.2024., 11:30h

Technológiu lietajúceho auta vyvinutého rodákom z Nitry Štefanom Kleinom kúpila čínska firma.

Lajkuj Brainee.sk na

AirCar, poháňaný motorom BMW, absolvoval svoj prvý medzimestský let v roku 2021, keď z Nitrianskeho letiska doletel na to Bratislavské za 35 minút. Lietajúci stroj sa pri tom za menej ako tri minúty transformoval späť na bežné auto, s ktorým následne jeho vynálezca Štefan Klein pokračoval po diaľnici do centra hlavného mesta.

image

Lietajúce autá sú doslova za rohom. Americká spoločnosť získala povolenie od Federálneho úradu pre letectvo

Teraz toto unikátne vozidlo zaznamenalo ďalší zlomový míľnik. Spoločnosť Hebei Jianxin Flying Car Technology Company so sídlom v Chang-čou zakúpila exkluzívne práva na jeho výrobu a používanie v nezverejnenej oblasti, píše BBC.

Pokroková krajina

Čína, ktorá bola lídrom vo vývoji revolúcie elektromobilov, teraz rovnako aktívne vyvíja riešenia lietajúcej dopravy. Minulý mesiac spoločnosť s názvom Autoflight vykonala skúšobný let dronu s pasažiermi medzi mestami Shenzhen a Zhuhai. Cesta, ktorá trvá autom tri hodiny, bola podľa firmy dokončená za 20 minút, hoci v lietadle neboli žiadni pasažieri.

A v roku 2023 čínska firma eHang získala bezpečnostný certifikát od čínskych predstaviteľov za svoje elektrické lietajúce taxi. 

image

AirCar nevzlieta a nepristáva vertikálne a na svoj vzlet vyžaduje pristávaciu dráhu.

Jaroslav Novák/Tasr

Na rozdiel od týchto osobných lietadiel podobných dronom, AirCar nevzlieta a nepristáva vertikálne a na svoj vzlet vyžaduje pristávaciu dráhu. KleinVision odmietla povedať, za koľko technológiu predala. „Veľmi sa teším, pretože vďaka predaju licencie budeme môcť pokračovať vo vývoji lietajúceho auta a súčasne si ponechať rozhodujúci vplyv na smerovanie firmy,“ hovorí pre Forbes Štefan Klein.

AirCaru vydalo osvedčenie o letovej spôsobilosti Dopravný úrad SR v roku 2022 a nedávno sa zviditeľnilo vo videu, ktoré zverejnil YouTuber Mr Beast.

Nové lietajúce auto je výtvorom z dielne KleinVision, ktorú Štefan Klein založil v roku 2017 po odchode z projektu AeroMobil. AirCar môže vzlietnuť až do výšky 2500 metrov a dosiahnuť rýchlosť 190 kilometrov za hodinu.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/biznis, menuAlias = biznis, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
15. apríl 2024 16:02