Ilustračná snímkaUnsplash/ Glenn Carstens-peters/
StoryEditor

Pomocou AI vytvoril obnažené deepfake fotky detí, umelú inteligenciu tak skoro nepoužije. Britský súd vydal prelomový verdikt

rev26.04.2024., 10:00h

Sexuálny delikvent dostal zákaz požívania umelej inteligencie potom, čo bol odsúdený za tvorbu detskej pornografie.

Lajkuj Brainee.sk na

Umelá inteligencia prináša nové výzvy s ktorými sa musíme ako spoločnosť vysporiadať. Jej nástroje sa neustále zlepšujú, čo umožnuje ľuďom vytvárať extrémne realistické fotografie a videá. A práve to môže byť problém.

V posledných mesiacoch sa na internete rozšírili p*rnografické materiály, ktorých obeťou sa stali známe osobnosti ako napríklad Taylor Swift. Na tvorcov takéhoto obsahu sú zákony zatiaľ prikrátke. Britský súd však priniesol prelomový verdikt, ktorý môže slúžiť ako precedens pre budúce prípady. Spojené kráľovstvo navyše prijalo zákon, ktorý tvorcov deepfakov potrestá.

image

AI deepfake trend sa vymkol spod kontroly. Internetom kolujú videá pre dospelých s vyše 4-tisíc celebritami, prevažne ženami

Prelomový verdikt

Britský súd zakázal sexuálnemu delikventovi používať akékoľvek nástroje umelej inteligencie na nasledujúcich päť rokov. Muž dostal zákaz po tom, čo bol odsúdený za vytvorenie vyše tisícky hyperrealistických fotografií obnažených detí pomocou umelej inteligencie.

Ako informuje The Guardian, ide o prvý rozsudok tohto typu. Prelomové rozhodnutie by mohlo vytvoriť precedens, ktorý by mohli aplikovať v podobných prípadoch. 

image

VIDEO Robot zrejme obchytkával reportérku. Spoločnosť, ktorá stojí za jeho vývojom sa bráni

Britský súd nariadil 48-ročnému Anthonymu Doverovi, aby „nepoužíval, nenavštevoval ani nepristupoval“ ku generátorom obsahu, ktoré fungujú na princípe umelej inteligencie bez povolenia polície. Rozsudok zahŕňa používanie nástrojov na generovanie extrémne realistických obrázkov a ďalšie webové stránky, ktoré slúžia na vytváranie deepfakov.

Dover navyše dostal pokutu pokutu 200 libier (v prepočte vyše 230 eur) a výslovný zákaz používania softvéru Stable Diffusion. Podľa záznamov z pojednávania práve tento program zneužili sexuálni delikventi na tvorbu detskej p*rnografie.

image

OSN varuje pred umelou inteligenciou. Vydala prvý globálny dokument o tom, ako zaobchádzať s AI

Británia bojuje proti deepfakom

Rozsudok britského súdu je prelomový, no zďaleka nejde o jediný prípad trestného stíhania osôb, ktoré pomocou umelej inteligencie vygenerovali sexuálne explicitné fotografie. Nadácia Internet Watch Foundation (IWF) uviedla, že trestné stíhania sú „prelomovým“ momentom. „Zločinci vyrábajúci obrázky sexuálneho zneužívania detí generované AI sú ako továrne, ktoré sú schopné chrliť niektoré z najotrasnejších snímok,“ uviedla nadácia vo vyhlásení. 

Výkonná riaditeľka organizácie Susie Hargreaves upozorňuje, že počet explicitne sexuálnych deepfakov sústavne narastá. „Dúfame, že obžaloby pošlú jasný odkaz tým, ktorí vytvárajú a šíria tento obsah,“ uzavrela.

Bezprecedentný rozsudok prišiel len pár dní po tom, čo vláda Spojeného kráľovstva prijala nový zákon, ktorý potrestá tvorcov deepfakov vytvorených pomocou umelej inteligencie. Po novom budú trestne stíhaní aj ľudia, ktorí vytvoria deepfake bez súhlasu aj bez toho, aby bol obsah verejne zdieľaný. V prípade, že tvorca bude obsahy šíriť verejne riskuje väzenie.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
03. máj 2024 11:12