Ovocinári majú za sebou náročné dni. „Arktický vzduch, ktorý po tieto dni zasiahol Slovensko, priamo ohrozil budúcu úrodu v sadoch. Pestovatelia preto nasadili všetku dostupnú techniku vrátane protimrazovej závlahy,“ hovorí Jana Holéciová, hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory. Ide o kľúčovú aktivitu na začiatku jari, aby mohli zabezpečiť dostatočné množstvo kvalitnej úrody.
Potvrdzuje to aj Martin Dokupil, marketingový manažér spoločnosti Dobrý Ježko. V ich sadoch bežala závlaha na plné obrátky, využili aj parafínové sviečky, piecky či turbíny, ktoré im pomohli miešať teplý a studený vzduch.
„Naši ovocinári sú skúsení, ide o zohratý tím, robia to už roky. V ochrane proti mrazu sú teda dosť efektívni. Nejaké poškodenie evidujeme, najmä pri čerešniach, no to, aký bude mať vplyv na úrodu, sa ešte ukáže,“ komentuje situáciu Dokupil. Vysvetľuje to tým, že so škrtmi pre mrazy rátajú, dôležitejší bude priebeh celej sezóny, napríklad či budú stromy opelené alebo či ich nezastihne nepriaznivé počasie v podobe ľadovca.
Nie všetci pestovatelia však situáciu zvládli bez väčších škrtov.
Škody v desiatkach percent
Zostáva vám 70% na dočítanie.