StoryEditor

Zvládne Lengvarský reformu nemocníc aj stabilizáciu zdravotníkov? Bolo by to na Nobelovu cenu

10.06.2021, 08:00
Asociácia nemocníc Slovenska nesúhlasí s navrhovanou redukciou akútnych lôžok o tretinu súčasnej kapacity.

Návrh optimalizácie siete nemocníc bol samotným nemocniciam predstavený neskoro, hoci sa na ňom pracovalo od minulého roka. Konštatoval to Marián Petko, prezident Asociácie nemocníc Slovenska, po prvom rokovaní na ministerstve začiatkom júna. V auguste by mala byť jeho legislatívna podoba zverejnená na pripomienkovanie, aby ju parlament mohol schváliť do konca roka, čo je podmienkou pre čerpanie financií z Plánu obnovy.

„Považujeme to za veľmi krátky čas na takúto vážnu tému. V Holandsku sa reforma chystala tri roky, s účasťou odborných spoločnosti a zástupcov všetkých politických strán – koaličných aj opozičných a dohodou, že desať rokov to nebudú meniť a proces bude bežať,“ povedal M. Petko.

Pripomenul, že za posledných 20 rokov ide o piaty pokus o reformu nemocníc. Zatiaľ je k dispozícii len pracovný materiál, ale Asociácia nemocníc Slovenska už k nemu vyjadrila  zásadné výhrady. Návrh na redukciu akútnych lôžok z 28-tisíc na 19-tisíc lôžok považuje za neprimerané číslo. „Na redukciu lôžok z 5,7 na 3,2 lôžka na 1000 obyvateľov Slovenska nie je pripravený ani občan a ani systém,“ upozornil M. Petko s poukázaním na dostupnosť a cestnú infraštruktúru.

Asociácia nemocníc Slovenska žiada od ministerstva dopadové štúdie tejto redukcie aj s ohľadom na pandémiu.

„Počet akútnych lôžok podľa OECD na Slovensku je najnižší v por...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2021-06-04 06:35:56 - Feat.: 0 - Title: Kalavskej stratifikácia a Lengvarského optimalizácia: Rozdielov je viac ako len miliarda eur z Bruselu 02 - Modified: 2021-06-09 12:37:56 - Feat.: 0 - Title: Utajený zoznam nemocníc: Koľko ich ostane po reforme? Aká je pravda o ich rušení?
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/analyzy, menuAlias = analyzy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
26. apríl 2024 05:23