StoryEditor

Vlaňajší záväzok vypracovať program reprodukčného zdravia ostal len na papieri

15.01.2021, 06:06
O podpise zmluvy medzi Slovenskom a WHO nevie gynekologická obec ani hlavný odborník prof. MUDr. Miroslav Borovský, PhD.

Začiatkom februára 2020 podpísal vtedajší predseda vlády Peter Pellegrini, poverený riadením rezortu zdravotníctva, dvojročnú zmluvu o spolupráci medzi Slovenskom a Regionálnym úradom WHO pre Európu. Cieľom dohody je okrem preventívnej starostlivosti aj podpora národných programov zameraných na prevenciu obezity, kontrolu tabaku, podporu pohybovej aktivity, rozvoj starostlivosti o pacientov so zriedkavými chorobami a ďalšie oblasti. Vláda deklarovala, že pracuje aj na Národnom programe starostlivosti o ženy, bezpečné materstvo a reprodukčné zdravie s potrebou posilnenia predpôrodnej diagnostiky, a na implementácii tohto programu do praxe. Podľa zistení Zdravotníckych novín však ostalo len pri deklarovaní.

Hlavný odborník MZ SR pre gynekológiu a pôrodníctvo prof. MUDr. Miroslav Borovský, PhD., prednosta I. gynekologicko-pôrodníckej kliniky LF UK a UNB, potvrdil, že o práci na tomto programe nie je informovaný a o samotnej existencii dohody medzi SR a WHO sa dozvedel z otázok redakcie ZdN. „Nikto z gynekologickej obce o tom nevie. Páči sa mi, že bývalý pán premiér podpísal takúto zmluvu, ale dovtedy ani odvtedy o tom nikto nepočul,“ konštatoval. 

Pohľad do histórie

Prof. Borovský hovorí, že v minulosti bolo vypracovaných niekoľko koncepčných materiálov. „Ja osobne som vypracoval päť verzií národného programu, ale ani jedna sa nedostala ďalej ako na prerokovanie na gremiálnej porade u ministra. Na rokovaní vlády to bolo iba raz, za ministra Valentoviča, no bolo to odložené a po odložení to išlo do stratena,“ bilancuje dianie počas uplynulých desaťročí.

Prvá verzia Národného programu ochrany reprodukčného zdravia v SR predpokladala jeho nábeh do praxe od roku 2004. Jej cieľom malo byť poskytovanie zdravotníckych služieb v oblasti sexuálneho a reprodukčného zdravia v súlade s domácou legislatívou a medzinárodnými dokumentmi vrátane zavedenia sexuálnej výchovy, zlepšenia prístupu k vysokokvalitným službám plánovaného rodičovstva a najmodernejším antikoncepčným metódam, vytvorenia podmienky na registráciu liekov umožňujúcich medikamentózne ukončenie tehotnosti vzhľadom na jeho vyššiu bezpečnosť pre zdravie ženy a jej budúcu fertilitu. Tento návrh mal zároveň zabezpečiť, aby všetky zdravotnícke pracoviská poskytujúce gynekologicko-pôrodnícku starostlivosť, s výnimkou cirkevných, zabezpečili poskytovanie celej palety služieb reprodukčného zdravia vrátane prenatálnej genetickej diagnostiky a umelého prerušenia tehotnosti.

S Národným programom ochrany sexuálneho a reprodukčného zdravia počítalo aj programové vyhlásenie vlády z roku 2006. Exminister zdravotníctva Ivan Valentovič ho v roku 2008 predložil na rokovanie vlády. Ohradila sa proti nemu Konferencia biskupov Slovenska, kt...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2021-01-25 07:24:10 - Feat.: 0 - Title: Nie je to medicínsky problém 02 - Modified: 2021-01-15 08:12:43 - Feat.: 0 - Title: S priemernou dĺžkou hospitalizácie po pôrode sme štvrtí od konca
01 - Modified: 2024-04-22 09:24:36 - Feat.: - Title: Pôrodnosť a úmrtnosť na Slovensku v roku 2023 ukazuje aj výrazné rozdiely medzi východom a západom 02 - Modified: 2021-01-15 08:12:43 - Feat.: - Title: S priemernou dĺžkou hospitalizácie po pôrode sme štvrtí od konca
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/analyzy, menuAlias = analyzy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
23. apríl 2024 12:15