StoryEditor

Šéf laboratórií Peter Lednický: Vieme povedať aj to, či je konkrétny liek pre pacienta vhodný

06.06.2021, 07:00
Autor:
(RD)(RD)
Rozhovor s generálnym riaditeľom laboratórií Unilab Petrom Lednickým.

(PR článok – spoločnosť Unilabs)

Vaše prvé laboratórium vzniklo v roku 1997 v Ružomberku. Ako si na to spomínate?

Začínali sme s jedným analyzátorom, dvanástimi zamestnancami a dvadsiatimi vernými klientmi, boli to väčšinou ambulujúci lekári v rámci mesta. Administratívne zázemie sme mali v Martine a boli sme súčasťou skupiny distribútora liekov PharmSwiss. O rok sa laboratóriá osamostatnili a vznikla spoločnosť Alpha medical. K biochémii, s ktorou sme začínali, sme postupne pridávali ďalšie odbornosti, ako napríklad mikrobiológiu a patológiu a rástli sme.

 Akú cestu ste odvtedy prešli?

Dlhú. Začínali sme s jedným laboratóriom a postupne sme expandovali do Česka a neskôr aj do Poľska. V roku 2017 sme sa stali súčasťou prestížnej skupiny Unilabs, ktorá je európskym diagnostickým a laboratórnym lídrom. No a tento rok sa značka Alpha medical aj formálne zmenila na Unilabs Slovensko.

Čo vám prináša pôsobenie vo veľkej nadnárodnej skupine?

Najmä istotu, stabilitu a ďalší rozvoj. Pre Unilabs bol vstup do Alpha medical prvou akvizíciou v strednej a vo východnej Európe. Ide o veľmi prestížnu skupinu, ktorá pôsobí v dvanástich európskych krajinách, má široké portfólio diagnostických služieb a ako jediná spája laboratórnu diagnostiku, vrátane anatomickej patológie, s rádiodiagnostikou. Majú obrovský katalóg diagnostických testov, čo pre nás znamená možnosť ďalšieho rozvoja. Z hľadiska veľkej medicíny nám to prináša rozvoj v molekulárnej onkológii a v genetike. V rámci Unilabsu sme dostali možnosť spolupracovať s genetickými centrami v Lausanne, Porte alebo v Paríži. V genetike veda doslova explodovala novými poznatkami a pre nás je mimoriadne dôležité, že máme možnosť komunikovať s kolegami z iných svetových laboratórií.

Aké benefity to má pre vašich klientov – lekárov a pacientov?

Napríklad to, že máme oveľa širšie možnosti diagnostiky onkologických ochorení. Onkológia je dnes najmä o molekulárnych vyšetrovacích metódach, a to je vlastne genetika. Našou úlohou je sekvenovať nádory tak, aby sme ich mohli špecifikovať a určiť aj následnú liečbu. Robí sa to na základe poznania zmutovaného génu. Ideme v diagnostike čoraz hlbšie, dostávame sa na úroveň jednotlivých molekúl, bielkovín a proteínov. Na základe ich analýzy určíme, ktorý mechanizmus bol poškodený a spôsobil onkologické ochorenie, a potom vieme nasadiť účinnú, cielenú liečbu. Aby som to vysvetlil na konkrétnom príklade, tak pri rakovine prsníka máme výborný liek herceptín, ktorý, žiaľ, funguje asi iba pri tretine pacientok. Druhá tretina má neurčité a tretia dokonca negatívne dôsledky. Vieme však povedať, či je konkrétny liek pre pacientku vhodný. Takto fungujeme vlastne pri všetkých kľúčových terapiách v onkológii, ktoré sú podmienené vyšetrením konkrétneho génu.

Hovoríte o pomerne častých ochoreniach, ale existujú aj veľmi raritné, zriedkavé. Viete aj tieto diagnostikovať?

Na Slovensku máme zavedenú diagnostiku 700 zriedkavých ochorení. No problém je, že tých ochorení je až okolo 5-tisíc. Našťastie, tým, že sme súčasťou celoeurópskej siete pra...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
20. apríl 2024 03:21