StoryEditor

Pre znečistený vzduch zomrie ročne viac ľudí ako na covid. Toto sú najnovšie limity pre škodlivé látky

07.04.2022, 16:40
Autor:
kš

Svetová zdravotnícka organizácia odhaduje, že viac ako 13 miliónov úmrtí na celom svete je každoročne spôsobených environmentálnymi príčinami, ktorým sa dá vyhnúť.

Takmer celý svet dýcha znečistený vzduch. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) varovala, že až 99 percent populácie dýcha znečistený vzduch, ktorý si každý rok vyžiada viac ako sedem miliónov životov.

„Je neprijateľné, aby sme po prekonaní pandémie covidu mali sedem miliónov úmrtí, ktorým sa dá predísť, a mnoho stratených rokov života v zdraví v dôsledku znečistenia ovzdušia,“ upozornila Maria Neiraová, riaditeľka odboru WHO pre životné prostredie, zmenu klímy a zdravia.

Spoločne s generálnym riaditeľom Svetovej zdravotníckej organizácie Tedrosom Adhanomom Ghebreyesusom apelovali na rýchle zníženie globálnej závislosti od fosílnych palív. 

Monitoring

Ako uviedla organizácia vo svojom stanovisku, kvalitu ovzdušia v súčasnosti monitoruje viac ako 6 000 miest v 117 krajinách, kde aj napriek tomu ľudia stále dýchajú nezdravé množstvo jemných častíc a oxidu dusičitého.

Obyvatelia krajín s nízkymi a strednými príjmami sú pritom vystavení najvyššiemu riziku. Práve v krajinách s vysokými príjmami obyvateľo...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
19. apríl 2024 23:25