Mgr. Martin Ščerbák, National Sales Manager, PASCOE SlovenskoPascoe
StoryEditor

Vysokodávkový vitamín C sa používa na covidových oddeleniach v Európe, aj vo svete. Priebežné výsledky sú optimistické

03.04.2021, 08:00
Autor:
klkl
Aj rodinná nemecká farmaceutická spoločnosť Pascoe s viac ako 125-ročnou históriou, ktorú vedú manželia Annette Diane a Jürgen F. Pascoe, prežíva bezprecedentné zastavenie spoločenského a čiastočne aj ekonomického života v dôsledku koronakrízy.
(PR článok – spoločnosť Pascoe)
Takmer celý rok 2020 sa niesol v znamení pandémie COVID-19. Ako ovplyvnila pandémia vašu spoločnosť?
Rodinná nemecká farmaceutická spoločnosť Pascoe s viac ako 125-ročnou históriou, ktorú vedú manželia Annette Diane a Jürgen F. Pascoe, taktiež prežíva bezprecedentné zastavenie spoločenského a čiastočne aj ekonomického života v dôsledku koronakrízy. Viaceré procesy bolo nutné modifikovať a adaptovať na meniace sa podmienky.
Množstvo zamestnancov muselo prejsť do špecifického pracovného režimu vrátane práce z domu. Čo sa týka vedecko-výskumných a vývojových oddelení, výrobných a expedičných pracovísk, implementovali sa striktné koncepty a najmodernejšie technológie pre zabezpečenie požadovaných hygienických covid predpisov vrátane špeciálnych výmenníkov vzduchu a filtrov. Prebehlo prerozdelenie zamestnancov do viacerých tímov, aby sa zabezpečila bezpečnosť a kontinuita pri realizácii plánovaných procesov a projektov. Pre našu spoločnosť to bol aj rok nových výziev a príležitostí, vo viacerých oblastiach sme významne napredovali.
Aké plány ste mali na rok 2020? Podarilo sa niečo zrealizovať?
V roku 2018 a postupne aj v roku 2019 uviedla naša materská nemecká spoločnosť Pascoe do prevádzky novovybudované vedecko-výskumné a vývojové centrum, výrobné a expedičné haly vrátane nových administratívnych priestorov. Implementovali sme najmodernejšie technológie, optimalizovali procesy. Vznikol tak nový potenciál pre celkový rozvoj spoločnosti. Rozšírili sme produktové portfólio a terapeutické spektrum využitia našich liečiv a výživových doplnkov najvyššej kvality – made in Germany!
Ako rodinná nemecká farmaceutická spoločnosť tretej generácie kladieme maximálny dôraz na manažment kvality, procesné riadenie k trvalo udržateľnému rozvoju a optimalizácii procesov. Na zabezpečenie optimalizácie procesov bolo v spoločnosti Pascoe implementované štíhle riadenie, tzv. Lean manažment, ktorého cieľom je zlepšovať výkonnosť spoločnosti. Aby bolo možné rýchlo realizovať jednotlivé projekty, ako je napríklad uvedenie produktu na trh, aplikuje sa metóda Scrum.
Scrum je rámec (framework) na efektívnu tímovú spoluprácu, v ktorom môžu členovia tímu komplexne riešiť jednotlivé úlohy a zároveň produktívne a kreatívne dodávať produkty s najvyššou možnou hodnotou. Naše portfólio je zastúpené vo viac ako 30 krajinách na troch kontinentoch. Ako príklad spomeniem veľmi úspešnú pobočku Pascoe Canada. Podieľame sa na množstve vedecko-výskumných projektov, klinických štúdií a inovácií. Od apríla 2020 ponúka spoločnosť Pascoe zmluvnú výrobu pre individuálne požiadavky farmaceutických spoločností.
Najmä prvé mesiace boli ťažké, svet akoby nevedel, čo má čakať od nového vírusu, uzatvárali sa hranice, viazla dodávka tovaru vrátane liekov. Dostupnosť liekov bola obmedzená, či už výroba, alebo aj distribúcia. Do akej miery sa vás to dotklo?
Áno, tak ako každý, boli sme aj my postupne konfrontovaní so zmenami a podmienkami, ktoré priniesla koronakríza. Bolo nutné promptne analyzovať danú situáciu, modifikovať procesy a prístupy, prehodnotiť stratégiu a plánovanie vrátane nových projektov.
Aj u nás došlo ku krátkodobému výpadku niektorých liečiv, hlavne tých, po ktorých bol v tomto období enormne zvýšený dopyt. Aj vďaka aplikovaným, modifikovaným procesom a enormnému nasadeniu všetkých zamestnancov sme toto bravúrne zvládli a zabezpečili trhy.
Zmenilo sa používanie vašich liekov vo svete aj na Slovensku v čase pandémie? Zaznamenali ste nejaké odchýlky?
Keďže doba priniesla množstvo otáznikov v terapeutických postupoch a hlavne nedostatku, resp. nedostupnosti adekvátnej liečby, významne sa otvoril, resp. naskytol priestor aj pre podpornú doplnkovú liečbu, na ktorú sa naša rodinná nemecká farmaceutická spoločnosť zameriava už viac ako 125 rokov. Áno, zaznamenali sme enormný nárast požiadaviek na širšie portfólio našich liečiv a výživových doplnkov.
Najvýraznejšie to bolo pri našej vlajkovej lodi, infúznom lieku Vitamin C-Injektopas 7,5 g. Tento preparát je deklarovanou jednotkou nielen na európskom trhu, spĺňa tie najprísnejšie kvalitatívne a terapeutické požiadavky, ktoré sú pre našu rodinnú nemeckú farmaceutickú spoločnosť maximálnou prioritou.
Lídrom inovácií sú tento rok určite vakcíny a lieky, ktoré covid potláčajú. Jedným z prípravkov je však aj vitamín C, mnohí ho pri liečbe používajú. Čo hovoria vaše štúdie?
Tu je potrebné jednoznačne diferencovať a zdôrazniť terapeutickú účinnosť podpornej liečby vzhľadom na aplikáciu liečiva, v tomto prípade intravenózne – infúzne podanie vysokodávkovaného vitamínu C. Perorálnym podaním nie je možné dosiahnuť takýto terapeutický účinok. V minulosti prebehlo a aktuálne aj prebieha množstvo štúdií zameraných na podpornú liečbu vysokodávkovaným, infúzne aplikovaným vitamínom C. V súvislosti s covidom spomeniem napr. Nemecko, Kanadu, USA, Taliansko atď.
Priebežné výsledky sú viac než povzbudzujúce, optimistické. Postupne sa už stáva „dobrým štandardom“, že sa táto infúzna podporná liečba aplikuje na covidových oddeleniach v Európe a aj vo svete. Od januára je táto podporná liečba zahrnutá aj do terapeutických odporúčaní pre OAIM (Oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny) u pacientov s covidom. Samozrejme, táto podporná terapia má veľmi široké uplatnenie aj v iných oblastiach medicíny a preventívnej liečby.

Čo plánuje vaša spoločnosť na rok 2021?
Spoločnosť Pascoe neustále investuje do výskumu a vývoja. Ako už bolo v úvode spomenuté, takpovediac na zelenej lúke pri meste Giessen, kde sídli naša materská spoločnosť, vzniklo nové vedecko-výskumné a vývojové centrum, ktoré bolo vybavené najmodernejšími technológiami a v ktorom pracujú tí najlepší odborníci. Cieľom je vyvíjať a prinášať na trhy vysokokvalitnú liečbu, ktorá nespôsobuje vedľajšie nežiaduce účinky, resp. eliminuje tieto účinky pri iných terapiách, napríklad v onkológii. Výskum nie je možné zastaviť.

.

01 - Modified: 2021-04-14 06:50:11 - Feat.: 0 - Title: Šéf MSD: Prístup slovenských pacientov k modernej onkologickej liečbe je dlhodobo výrazne obmedzený
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
25. apríl 2024 19:05