StoryEditor

Sezóna kliešťov je tu, v prírode sa treba chrániť

02.04.2021, 08:00
Kliešte začínajú byť aktívne v období, keď vonkajšia teplota dosiahne asi 8 až 10 stupňov. S otepľovaním je ich, samozrejme, stále viac a viac a v týchto dňoch na ne teda možno natrafiť takmer všade, kde sú stromy, kríky či tráva.

S prvými prípadmi uhryznutia kliešťom sa stretli tento rok už viacerí. Kliešť je drobný parazit, ktorý patrí do čeľade kliešťovitých. Vo svete je ich známych vyše 650 druhov. U nás je najrozšírenejší kliešť obyčajný. Prebúdza sa spravidla v marci, v plnej sile začína útočiť v apríli. Najviac jedincov je v prírode v máji a júni. Klimatické zmeny však vplývajú aj na tohto živočícha a preto sa aj termíny výskytu či jeho rozšírenie môžu meniť.

Potvrdzuje to aj fakt, že v minulosti tieto parazity dominovali najmä na juhu, v nížinných oblastiach a v nižších zemepisných výškach. V uplynulých rokoch sa však čoraz viac presúvajú aj do horských lokalít. Kliešte sa živia krvou vtákov, plazov a cicavcov, a teda aj človeka. „Kliešť obyčajný má na prvom páre končatín zmyslové detektory, ktoré mu pomáhajú vytypovať si svoje obete. Detektormi zachytáva vyššiu koncentráciu oxidu uhličitého, ktorý vydychuje človek i zvieratá. Zároveň dokáže vnímať aj teplo,“ vysvetľujú epidemiológovia z odboru epidemiológie Úradu verejného zdravotníctva a dodávajú, že po „uštipnutí“ sa prisaje a v pokožke zostáva doslova zahryzn...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
23. apríl 2024 11:01