StoryEditor

Šéf MSD: Prístup slovenských pacientov k modernej onkologickej liečbe je dlhodobo výrazne obmedzený

25.03.2021, 13:05
Autor:
klkl
Aj v tomto roku ostáva našou kľúčovou prioritou onkológia, hovorí nový výkonný riaditeľ MSD Slovensko Marcelo Pascual. Prístup slovenských pacientov k modernej onkologickej liečbe je totiž dlhodobo výrazne obmedzený.

(PR článok – spoločnosť MSD)

Takmer celý rok 2020 sa niesol v znamení pandémie COVID-19. Ako ovplyvnila pandémia vašu spoločnosť?

Rok 2020 bol náročný pre každého vrátane našej spoločnosti. Začiatkom roka sme zamestnancom predstavili agilný spôsob práce, vyvinuli sme nové inovatívne interné metódy a procesy, ktoré ľuďom prácu zefektívňujú a uľahčujú. Podporujeme experimentovanie a skúšanie nových spôsobov, ktoré nás posúvajú vpred. Tento prístup sa nám v čase pandémie veľmi osvedčil a pomohol nám adaptovať sa na nové podmienky rýchlejšie.

Do virtuálneho sveta sa premiestnili aj kongresy a konferencie, na ktorých naša firma aktívne participuje. Spomeniem napríklad Novoročný reumatologický seminár, na ktorého organizácii sme sa podieľali už 11. rok, a napriek novej situácii bolo toto podujatie veľmi úspešné. Dokonca prvýkrát s účasťou českých kolegov. Tiež minulý rok v júni sme podporili Pacientskú konferenciu s témou Onkológia na Slovensku, ktorá prebiehala formou online diskusie na pôde Ministerstva zdravotníctva

Aké plány ste mali na rok 2020? Podarilo sa niečo zrealizovať?

Naša spoločnosť je známa tým, že kladie veľký dôraz na dôležitosť prevencie. Fórum prevencie je dnes už zabehnutá platforma, ktorú sme iniciovali, a v spolupráci s ďalšími slovenskými zamestnávateľmi ďalej rozvíjame. Aj vďaka nej sa počas pandémie neustále táto téma dostávala do povedomia spoločnosti. Na sociálnych médiách sme realizovali niekoľko kampaní zameraných na širokú verejnosť, kde sme na dôležitosť prevencie upozorňovali a kládli do popredia rutinné zdravotné prehliadky u všeobecného lekára.

V porovnaní s inými svetovými krajinami, ale aj v porovnaní s krajinami V4, Slovensko extrémne zaostáva s očkovaním. Našou kľúčovou prioritou bolo a je zlepšiť toto skóre. Spolu s „Nie rakovine“, pacientskou organizáciou, sme podporili informačnú kampaň, čím sme výrazne prispeli k zlepšeniu informovanosti o HPV a rakovine krčka maternice. Okrem verejnosti sa venujeme aj spolupráci s lekármi. Tento rok sa nám podarila digitalizácia komunikácie, ktorá sa zvlášť v tejto pandemickej situácii výborne osvedčila.

Okrem toho, že verejnosť nemá dostatok informácií, sa musíme popasovať aj s množstvom dezinformácií, ktoré zaplavujú sociálne...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
20. apríl 2024 07:35