StoryEditor

Overené postupy od renomovaných lekárov: Ako zvládnuť covid doma a kedy je nutná hospitalizácia?

07.11.2021, 06:00
Autor:
(mt)(mt)
Medzi lieky s preukázaným účinkom sa ivermektín nedostal. Na Slovensku je registrovaný na tri iné ochorenia.

Prehľadný dokument s názvom Starostlivosť o pacienta s ochorením COVID-19 v ambulancii všeobecného lekára určuje zásady rozdelenia pacientov s pozitívnym testom na covid na dve skupiny - na osoby s nízkym a vysokým rizikom. Pri nízkorizikových pacientoch mladších ako 55 rokov, bez obezity, cukrovky a iných závažných komorbidít má lekár vystaviť karanténnu PN a v prípade potreby poskytnúť telefonickú konzultáciu.

Pacienti s vysokým rizikom vyžadujú intenzifikovaný ambulantný manažment, spočívajúci v symptomatickej a podpornej liečbe. Ide o užívanie vitamínov C, D, zinku, selénu a v individuálnych prípadoch o metabolicko-imunologickú liečbu.

Súčasťou terapie je aj podanie monoklonálnych protilátok s preukázanou účinnosťou u rizikových pacientov, u ktorých hrozí ťažký priebeh ochorenia COVID-19 alebo hospitalizácia. Monoklonálne protilátky znemožňujú koronavírusu vstup do buniek a zmenšujú rozsah poškodenia pľúcneho tkaniva. Na Slovensku sa od mája podával pacientom bamlanivimab. Od októbra je k dispozícii kombinácia monoklonálnych protilátok kasirivimab/indevimab, ktorú odporúča všeobecný lekár a zasiela pacienta na podanie lieku do jednej z 28 nemocníc.

V platnom štandardnom postupe pre poskytovanie zdravotnej starostlivosti v ambulancii všeobecného lekára sa nachádza zhrnutie dostupných poznatkov o liečbe covidu v rámci prednemocničnej starostlivosti. Postup vypracoval autorský kolektív MUDr. Patrícia Eftimová, PhD. MUDr. Adriana Šimková, PhD., doc. MUDr. Peter Sabaka, PhD, doc. MUDr. Jozef Záhumenský, PhD., MUDr. Alena Koščálová, MSc., prof. MUDr. Pavol Jarčuška, PhD., DrSc., prof. MUDr. Jozef Šuvada, PhD., doc MUDr. Jozef Kalužay, PhD.

„Pacienti s miernym klinickým prejavom nemusia spočiatku vyžadovať hospitalizáciu a veľa pacientov bude môcť svoje ochorenie zvládnuť doma. Rozhodnutie o monitorovaní pacienta v nemocničnom alebo ambulantnom prostredí by sa malo prijímať od prípadu k prípadu. Toto rozhodnutie bude závis...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2021-11-06 11:15:24 - Feat.: 0 - Title: Klinické štúdie potvrdili vysokú účinnosť nových perorálnych antivirotík pri liečbe covidu 02 - Modified: 2021-09-03 12:34:23 - Feat.: 0 - Title: Ivermektín proti covidu nefunguje. Ukazuje to čoraz viac štúdií 03 - Modified: 2021-08-03 09:58:17 - Feat.: 0 - Title: Koniec covidového ošiaľu: Liek proti parazitom potichu vypadol z odborných odporúčaní 04 - Modified: 2021-11-04 09:03:26 - Feat.: 0 - Title: Drahé lieky na deltu nestačia. Do nemocníc už privážajú novinku
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
16. apríl 2024 10:04