18.10.2021, 07:00

Plody Bohov pomáhajú pri chrípke, zlepšujú imunitu, majú i protirakovinové účinky

Pravidelnou konzumáciou extraktu zo šípok je možné znížiť hladinu cholesterolu v krvi, krvný tlak a tiež udržať optimálnu hladinu glukózy.

Plody Bohov pomáhajú pri chrípke, zlepšujú imunitu, majú i protirakovinové účinky
Zdroj: Pixabay

Na jeseň sa z nich robia oku lahodiace dekorácie, kytičky, svietniky či vence vyrobené z ich vetvičiek.

Zber šípok sa odporúča po prvých mrazoch, alebo keď začnú mäknúť. Zo šípok si môžeme okrem čaju pripraviť aj sirup, olej, masť, tinktúru, džem, alebo ich môžeme využiť na prípravu chutných omáčok.

Šípky sú veľmi hodnotné pre množstvo vitamínov, minerálnych látok a flavonoidov. Nájdeme v nich vitamíny C, A, B1, B2, B6, B9, E, K a minerálne látky ako fosfor, horčík, draslík, mangán, vápnik, sodík a železo. Uviedol na svojej sociálnej sieti Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava hlavné mesto.

Ako ďalej zdôraznil, pre svoj vysoký obsah vitamínu C, v kombinácii s ostatnými vitamínmi a minerálmi, sú šípky výborným pomocníkom pre náš imunitný systém pri nachladnutí a chrípke.

​Liečivé účinky

„Môžeme im pripísať aj protizápalový účinok, vďaka kombinácii vápnika, rutínu a vitamínu C. Pre synergiu týchto zložiek sú účinné napríklad pri problémoch so zápalom a krvácaním ďasien. Pôsobením karotenoidov a flavonoidov, ktoré obsahujú, nám pomôžu tlmiť bolesti pri chronickej artritíde, alebo bolesti spôsobené rôznymi poraneniami. Pre svoj močopudný účinok sú vhodné pri zápale močového mechúra,“ vysvetlila Katarína Blažová z poradne zdravia regionálneho úradu.

Zdroj: Julia Filirovska Pexels

Pravidelnou konzumáciou extraktu zo šípok je možné, podľa nej znížiť hladinu cholesterolu v krvi, krvný tlak a tiež udržať optimálnu hladinu glukózy.

Výborné sú aj regeneračné vlastnosti šípok vo forme oleja, ktorý stimuluje tvorbu kolagénu v našej pokožke, pomáha proti pigmentovým škvrnám a ošetruje suchú a svrbiacu kožu.

Podľa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Bratislava hlavné mesto, fenoly, triesloviny a pektíny, ktoré sú v nich prítomné, pomáhajú obmedziť oxidačný stres, ktorý vedie k vzniku rakovinového bujnenia.

Čo v nich ešte nájdeme

Prítomnosť lykopénu (silný antioxidant) im dodáva červenú farbu, čo je však dôležitejšie  vedecké štúdie, podľa regionálneho úradu, dokázali, že má protirakovinové účinky a znižuje riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení.

„Už spomenutý obsah rutínu (flavonoid) vplýva na spevnenie cievnej steny, dokáže pomôcť pri nadmernej priepustnosti krvných kapilár napr. pri vysokom krvnom tlaku a zamedzí tak vzniku opuchov,“ spresnila Katarína Blažová, odborníčka na zdravú výživu.

Úrad na svojom Facebooku taktiež ozrejmil, že ruža šípová pochádza z juhozápadnej časti Ázie, no rozšírená je takmer po celom svete a to najmä v Južnej Európe, ale aj v severozápadnej Afrike.

Už v starovekom Grécku vedeli o priaznivých vlastnostiach šípok, preto ich nazývali „plody bohov“, starovekí Rimania využívali aj koreň ruže šípovej proti besnote a počas II. svetovej vojny ich zasa Angličania zberali na výrobu sirupu pre ranených a chorých vojakov.

Plody ruže šípovej obsahujú v 100 gramoch: 162 kalórií, 0,3 g tukov, 38 g sacharidov (z toho 2,6 g cukrov), 1,6 g bielkovín a 24 g vlákniny.