StoryEditor

Hladiny cholesterolu – na aké hodnoty si treba dávať pozor?

17.07.2024, 00:00

Je cholesterol nebezpečný?

Bez cholesterolu neprežijeme

Cholesterol je tuková látka podobná vosku, ktorú ľudské telo potrebuje pre správne fungovanie hormónov, vitamínu D, žlče a bunkových stien. Cholesterol si preto dokáže vytvárať každá bunka v našom tele. V prípade, že bunka s výrobou nestíha, na pomoc jej prichádza najväčšia továreň na cholesterol – pečeň.

Ako olej a voda

Na to, aby sa cholesterol dostal z pečene k jednotlivým bunkám využíva naše telo obehovú sústavu. V krvi sa však cholesterol, keďže ide o tuk, nedokáže rozpustiť. Správa sa podobne ako olej vo vode. Na jeho prepravu je preto potrebné špeciálne bielkovinové balenie. Výsledné štruktúry, ktoré majú v jadre cholesterol a na povrchu bielkoviny sa odborne nazývajú lipoproteíny.

Čo je to HDL- a LDL- cholesterol?

Lipoproteíny nesúce cholesterol rozlišujeme podľa toho, akú majú hustotu. Tie s vysokou hustotou označujeme ako HDL (z angl. High-Density Lipoprotein), tie s nízkou hustotou ako LDL (z angl. Low-Density Lipoprotein). A práve ich koncentrácia v krvi je dôležitým ukazovateľom srdcovo-cievneho rizika. 

Cholesterol treba súdiť podľa obalu

V tabuľke nižšie nájdete hladiny HDL- aj LDL-cholesterolu, ktoré by mal mať v krvi zdravý človek. Možno ste si všimli že, LDL-cholesterol je označený za “rizikový“, a pri HDL-cholesterole je uvedené slovo “ochranný“. Prečo je to tak?

Úlohou LDL je prepravovať cholesterol smerom z pečene k bunkám. Jeho riziko spočíva v tom, že sa na ceste k nim môže zaseknúť v cievach a časom spôsobiť ich tuhnutie a zužovanie (proces zvaný ateroskleróza), ktoré môže vyústiť až do srdcového infarktu, mŕtvice alebo nedokrvovaním dolných končatín.

HDL má naopak na starosti prepravu cholesterolu z buniek a obehového systému naspäť do pečene. Ak sa LDL zasekne na stenách ciev, HDL smerujúci do pečene od neho prevezme cholesterol, a tým zabráni jeho hromadeniu.

Meranie a znižovanie cholesterolu

Ak máte viac ako 40 rokov, lekári vám v rámci preventívnej prehliadky zmerajú cholesterol vrátane HDL a LDL každé dva roky. Vysoké hodnoty cholesterolu je možné zvrátiť niekoľkými krokmi.

Najlepším spôsobom, ako znižovať celkový cholesterol a hodnoty LDL, je dodržiavanie správnej životosprávyodporúčaní od lekára alebo lekárky. Tí vám v prípade zlých krvných testov môžu ako prvé predpísať liečbu statínmi. Netreba sa ich báť. Vedecké štúdie totiž ukazujú, že sú naozaj účinnou prevenciou proti srdcovo-cievnym ochoreniam.

Pre viac tipov, ako dostať hladiny cholesterolu pod kontrolu, využite Linku pre Zdravie na telefónnom čísle 0850 850 888 (voľba č. 2).

Parameter v mmol/l

Vysvetlivka

Zdravý človek

Pacient s diabetom

Pacient s diabetom a srdcovocievnym ochorením

Celkový cholesterol

 

Jeho hodnota ešte nemusí zodpovedať

skutočnému srdcovo-cievnemu riziku.

menej ako 5,0

menej ako 4,5

 

hodnotu pre uspokojivú kompenzáciu určí lekár

 

LDL-cholesterol

 

“Rizikový” cholesterol

menej ako 3,0

menej ako 2,2

HDL-cholesterol

 

“Ochranný” cholesterol

muži viac ako 1,0

ženy viac ako 1,2

viac ako 1,2

viac ako 1,2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/prclanky, menuAlias = prclanky, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
03. september 2024 16:03