StoryEditor

Glykovaný hemoglobín - prečo je dôležité ho sledovať?

12.07.2024, 00:00

O tom, či máte cukrovku naozaj pod kontrolou, nesvedčí aktuálna glykémia, ale dlhodobý cukor v krvi. Jeho hodnoty odhalia laboratórne testy alebo vám ho odmerajú v lekárni.

Červené krvinky zabezpečujú okysličovanie každej bunky v našom tele. Ich najdôležitejšou zložkou je červené farbivo s názvom hemoglobín, ktoré na seba dokáže naviazať kyslík.

Niekedy sa ale stane, že sa na hemoglobín naviaže aj glukóza. Vtedy hovoríme o glykovanom hemoglobíne. Vo výsledkoch z krvných testov ho nájdeme označený ako HbA1C.

HbA1C = pamäť cukrovky

Hodnota HbA1C sa ľudovo nazýva dlhodobý cukor, lebo sa z nej dá vyčítať hladina cukru v krvi za posledných 8 až 12 týždňov.

Ak je hodnota glykovaného hemoglobínu príliš vysoká, znamená to, že sme v krvi za posledných 8 až 12 týždňov mali príliš veľké množstvo glukózy. Tento stav sa odborne nazýva hyperglykémia a je jedným zo základných prejavov cukrovky.

Stanovenie glykovaného hemoglobínu je preto stále považované za veľmi dôležité laboratórne vyšetrenie, ktoré informuje lekára aj pacienta o stave kompenzácie diabetu a umožňuje im naplánovať ďalšie kroky k lepšej liečbe.

Ako často sa vyšetruje?

HbA1c by mal lekár vyšetriť ľuďom s diabetom minimálne dvakrát ročne. Inú frekvenciu určuje diabetológ podľa stavu kompenzácie diabetu. Tú môže vyhodnotiť aj na základe výsledkov domáceho merania glukomerom, ktoré hovorí o aktuálnej glykémii, teda o hladine cukru v krvi. Takýmto meraním sledujeme, čo sa v tele odohráva v danom momente.

Ak sa pacientovi nedarí dosiahnuť lepšiu glykémiu, lekár by mu mal skontrolovať glykovaný hemoglobín 3- až 4-krát ročne. To isté platí aj po zmene liečby.

Zorientujte sa vo svojich výsledkoch

V súčasnosti sa môžete stretnúť s dvoma metódami uvádzania hodnôt glykovaného hemoglobínu, a to metódou DCCT (podľa štúdie Diabetes Control and Complications) a IFCC (International Federation of Clinical Chemistry and Laboratory Medicine).

 Na Slovensku sa používa takmer výhradne DCCT, ktorá sa uvádza v percentách. Naopak, v Českej republike sa používa hlavne IFCC. Svoje výsledky si môžete ľahko porovnať s tabuľkou nižšie:

 

Miera kompenzácie diabetu podľa jednotlivých metód

 

 

Metóda

 

Výborná kompenzácia

 

Prijateľná kompenzácia

 

Zlá

kompenzácia

DCCT (%)

do 6,5

6,5 – 7,5

nad 7,5

IFCC (mmol DOF/mol)

do 47,5

47,5 – 58

nad 58

 

 

 

 

 

 

 

Ako dostať cukrovku pod kontrolu?

Naučte sa malými zmenami v životnom štýle dostať svoj dlhodobý cukor v krvi do lepších čísel. Vstúpte do bezplatného programu DôveraPomáha diabetikom a získajte individuálne vzdelávanie edukátorkou diabetu.

„Pred kontrolou u diabetológa som sa stretla u pacientov s pitím kapustovej šťavy, 3-dňovými bezsacharidovými diétami. Všetky tieto rýchle snahy o úpravu HbA1c sú ale neúčinné, keďže glykovaný hemoglobín vypovedá o kompenzácii cukrovky za 8-12 týždňov.“

Pre viac tipov, ako dostať cukor v krvi pod kontrolu, využite Linku pre Zdravie na telefónnom čísle 0850 850 888 (voľba č. 2).

image
Dôvera
- Monika Blažíčková, edukátorka v programe DôveraPomáha diabetikom

 

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/prclanky, menuAlias = prclanky, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
03. september 2024 16:03