StoryEditor

Vysledovateľnosť zdravotníckych pomôcok – správne dáta sú kľúčové

06.06.2024, 00:00

Pri implementácii identifikácie UDI na zdravotníckych pomôckach sme sa doteraz venovali primárne povinnostiam, ktoré majú výrobcovia. Využívanie systému štandardov GS1 si od nich vyžaduje najväčšie zmeny vo výrobných a logistických procesoch. Hlavným cieľom UDI systému je ale identifikácia a následná vysledovateľnosť zdravotníckych pomôcok v celom distribučnom reťazci zdravotníckych pomôcok; čo si vyžaduje určité kroky vo všetkých bodoch reťazca.

Z pohľadu UDI je vysledovateľnosť jednoduchá – každý bod reťazca musí vedieť krok dopredu a krok dozadu – t.j. odkiaľ daná zdravotnícka pomôcka pochádza, a kam ďalej odchádza. Vysledovateľnosť by mala byť ideálne v elektronickej podobe. Tu vzniká problém pri nemocniciach, ktoré by mali mať v informačnom systéme dáta o jednotlivých zdravotníckych pomôckach.

V zdravotníctve nefunguje plošne systém manažmentu údajov o výrobkoch ako v bežnom obchode, kde pri predstavovaní novej zdravotníckej pomôcky výrobca/distribútor zašle odberateľom (nemocniciam) súbor so všetkými potrebnými dátami o výrobku. Preto sa veľmi často stáva, že nemocnice si spracovávajú údaje sami, čo predstavuje vysoké riziko vzniku chýb a duplicít.

Napríklad aj v rámci jednej nemocnice môže byť zdravotnícka pomôcka označovaná rôznymi názvami, čím sa stráca istota, že ide naozaj o jeden a ten istý výrobok. UDI identifikácia nám to z časti rieši implementáciou GTIN kódu (UDI-DI), avšak toto nie je stopercentné. Organizácia GS1 má pre zdieľanie produktových údajov vytvorený systém nazvaný GDSN.

GDSN (Global Data Synchronization Network) je globálna sieť certifikovaných elektronických katalógov, ktoré slúžia na výmenu produktových kmeňových dát medzi dodávateľom a odberateľom.

S využitím GDSN môže dodávateľ vložiť dáta pre všetkých zaregistrovaných odberateľov iba raz a celý proces si tak výrazne zjednodušiť.

Dodávateľ má možnosť do GDSN vložiť kmeňové dáta svojich produktov a publikovať ich na vybraný trh, napr. Slovenskú republiku alebo konkrétnych odberateľov. Nakoľko sú dáta v GDSN uložené v štandardnom formáte, môže si ich do svojho systému ľahko stiahnuť ktorýkoľvek odberateľ pripojený do GDSN, pokiaľ mu dodávateľ stiahnutie dát povolil. GDSN slúži aj na rýchly prenos digitálneho obsahu vrátane fotografií, bezpečnostných listov a certifikátov.

Pre dodávateľov má GDSN jasné benefity:

  • Rýchlejšie uvádzanie výrobkov na trh a ich jednoduchšia propagácia.
  • B2B a B2C produktové dáta sa aj s digitálnym obsahom vkladajú iba raz  pre všetkých odberateľov a sú použiteľné aj na e-komerciu.
  • Prípadné zmeny v produktových dátach u dodávateľa sa automaticky odošlú všetkým partnerom, ktorí dáta odoberajú.

Pre odberateľov má GDSN tieto hlavné výhody:

  • Okamžitý prístup k veľkému množstvu kvalitných dát v štandardnom formáte.
  • Odoberanie B2B a B2C produktových dát z jedného miesta vrátane digitálneho obsahu. Tieto dáta je možné použiť aj na e-komerciu.
  • Automatický príjem aktualizácií od dodávateľa. 

GDSN je naozaj globálna služba. Už teraz sú v systéme dáta o výrobkoch od viac ako 9 400 výrobcov liekov a zdravotníckych pomôcok. Globálne tieto dáta odoberá viac ako 60 000 nemocníc, nákupných konzorcií a distribútorov.

Dopyt po dôveryhodných dátach neustále rastie. GDSN aj cez slovenský katalóg SYNFONY dokáže nemocniciam znížiť administratívnu záťaž a zvyšovať efektivitu procesov. Kvalitné dáta tak v konečnom dôsledku umožňujú zvyšovať bezpečnosť pacientov.

Ladislav Janco

GS1 Slovakia

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
30. jún 2024 01:46