StoryEditor

Minister Šaško dohodol viac peňazí na mzdy, lekárski odborári sú pripravení dať v najbližších dňoch výpovede

22.10.2024, 16:00

Sestrám a záchranárom zostávajú rovnaké podmienky rastu miezd ako pred konsolidá­ciou.

Minister zdravotníctva Kamil Šaško (Hlas-SD) v piatok oznámil dohodu na navýšení finančných prostriedkov na platy zdravotníkov vo výške viac ako 100 miliónov eur. Sestrám a záchranárom ponúka rovnaké zvyšovanie miezd ako pred konsolidáciou. Lekárom by sa platy mohli zvýšiť o 6,4 percenta.

Minister Šaško uviedol, že šéfa Lekárskeho odborového združenia (LOZ) MUDr. Visolajského informoval o ponuke ešte pred tým, ako ju v piatok predstavil prezidentovi SR Petrovi Pellegrinimu. „Dohodneme sa len, ak aj lekári pochopia, že jedinou možnosťou dohody je kompromis,“ povedal Šaško.

Lekárske odborové združenie na sociálnej sieti uviedlo, že kompromis už urobili v roku 2022 a teraz len opakovane žiadajú o dodržanie Memoranda, za ktoré v roku 2022 hlasovalo 138 zo 139 prítomných poslancov Národnej rady Slovenskej republiky.„Vyjadrujeme ľútosť nad rozhodnutím politikov rozdeliť zdravotníkov a porušiť dohodu medzi lekármi a vládou, ktorú podpísali LOZ a vláda SR v roku 2022. Táto dohoda konečne začala zlepšovať zlú personálnu situáciu v nemocniciach,“ uviedol MUDr. Visolajský.

Toto rozhodnutie podľa neho otvára zbytočný konflikt, ktorému sa LOZ snažilo zo všetkých síl vyhnúť. „Pripomíname, že zodpovednosť ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
23. október 2024 21:03