Na snímke ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková (Hlas-SD).TASR
StoryEditor

Ministerka Dolinková ustála odvolávanie, ale odpovede chcú aj koaliční partneri

17.05.2024, 11:25

Za opozičný návrh na odvolanie ministerky hlasovalo 64 poslancov zo 142 prítomných.

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková ustála odvolávanie v parlamente ako druhý predstaviteľ aktuálnej vlády, prvým bol minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (obaja Hlas-SD). Odvolávanie Dolinkovej iniciovali hnutia Slovensko, PS a KDH, ktoré pod návrh na vyslovenie nedôvery vyzbierali 45 podpisov poslancov. Za opozičný návrh na odvolanie ministerky hlasovalo 64 poslancov zo 142 prítomných, proti bolo 78. Strana SaS zvolanie mimoriadnej schôdze nepodporila s tým, že za niektoré dôvody odvolávania sú zodpovední aj jeho iniciátori, následne poslanci SaS za odvolanie zahlasovali.

Dôvody odvolávania

Poslanci Peter Stachura (KDH), Oskar Dvořák (PS) a Marek Krajčí (hnutie Slovensko) uviedli viaceré dôvody odvolávania. Ministerka podľa nich ignoruje nedostatok sestier, zhoršujúcu sa dostupnosť ambulantnej zdravotnej starostlivosti, a to obzvlášť v pediatrii, neponúka riešenia na zadlžovanie nemocníc a nezakročila proti nezákonným poplatkom u lekárov. Zároveň podľa opozičných poslancov ohrozuje prostriedky z plánu obnovy a zvýhodňuje finančné skupiny. Opoziční poslanci tvrdia, že tak spravila napríklad podpísaním dodatku s Nemocnicou Penta Hospitals Spišská Nová Ves, ktorý prešetrujú Európsky úrad proti podvodom (OLAF) aj Národná kriminálna agentúra (NAKA), tiež v rámci rozhodnutia o novej univerzitnej nemocnici v Bratislave a predpokladanej zmene jej umiestnenia, čo ministerka zatiaľ oficiálne neoznámila.

"Opozičné strany sa snažili týmto konaním prekryť ich vlastné zlyhania, ktoré sa diali počas Matovičovho a Hegerovho vládnutia," reagovala ministerka. "Slovenské zdravotníctvo zanechali v dezolátnom stave a chaose, veľa neriešených problémov zostalo ležať na stole," doplnila. Poslancov Stachuru, Dvořáka a Krajčího označila za amatérov, ktorí nekonali, keď mohli a teraz podľa nej len vykrikujú a kritizujú. "V zdravotníctve dnes nie je priestor na politikárčenie, teraz musíme byť viac než kedykoľvek predtým zameraný na spoluprácu a hľadanie spoločných riešení naprieč celým zdravotníckym sektorom," dodala ministerka.

Odpovede koaličným partnerom

Ministerky sa v rozprave zastávali najmä stranícki kolegovia, poslanci zo Smeru-SD a SNS sa do jej obhajovy takmer nezapojili. Výnimkou bola poznámka Jozefa Ježíka (Smer-SD). "Na výbore pre zdravotníctvo sa snažíme venovať zdravotníctvu a menej politike. Myslím si, že celý dôvod na odvolávanie je čístá politika, lebo si nemyslím, že sú tu reálne argumenty, ktoré by ste mohli za sedem mesiacov činnosti vlády a pani ministerky dávať ako relevantný dôvod na odvolanie. Čo so zdravotnými sestrami, ako sa dostať k odbornému lekárovi, to sú vážne problémy, ktoré tu riešime dlhodobo," uviedol Ježík.

image

Definitívny koniec nemocnice na Rázsochách? MZ zrušilo zmluvu s projektantmi

Zdravotnícky výbor vedený predsedom MUDr. Vladimírom Balážom (Smer-SD) prijal v apríli uznesenie, podľa ktorého musí ministerstvo zdravotníctva do 30. mája zodpovedať otázky týkajúce sa plnenia mílľnikov z plánu obnovy, reformy siete nemocníc a spraviť odpočet prijatých projektových kariet. Ministerstvo zdravotníctva totiž rozdelilo časť programového vyhlásenia vlády venovanú zdravotníctvu do približne 30 konkrétnych projektov. Právnička Zuzana Dolinková je v histórii SR devätnástou osobou vedúcou rezort. Jeden minister vedie slovenské zdravotníctvo v priemere približne iba rok a pol. 

Odôvodnenie návrhu na odvolanie ministerky Dolinkovej TU

(rb)

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
18. máj 2024 11:42