StoryEditor

Prečo v niektorých nemocničných izbách vonia čerstvo mletá káva, znejú zvuky ľudových piesní či starých filmov?

18.05.2022, 15:00
Autor:
redred

Terapia je využívaná u ťažko chorých pacientov, aj tých s poškodením mozgu, vrátane osôb v bezvedomí.

Bazálna stimulácia spočíva v aktivizácii pacienta pomocou jemu dobre známych vnemov, ku ktorým má osobnú pozitívnu väzbu a má ich silne uchované v pamäti. 

Liečba je preto u každého pacienta individuálna a môže sa aj diametrálne líšiť. Informovala na svojej stránke Nemocnica Agel Prostějov, ktorá obhájila štatút certifikovaného pracoviska využívajúceho koncept Bazálnej stimulácie. Túto metódu využíva nemocnica od roku 2007. 

Ako spresnila, túto alternatívnu liečebnú metódu využívajú zdravotníci v spolupráci s rodinnými príslušníkmi u ťažko chorých či postihnutých pacientov, ktorým pomocou známych hlasov, piesní, vôní, chutí či predmetov napomáhajú k aktivizácii. 

„Základom bazálnej stimulácie je čo najdetailnejšia autobiografická anamnéza pacienta, ktorá hovorí o jeho obľúbených predmetoch, chutiach, vôňach, piesňach, televíznych programoch, a podobne.

Táto fáza sa samozrejme nezaobíde bez aktívnej pomoci príbuzných. Na základe anamnézy potom obľúbené a známe podnety pacientom ponúkame, čím ich smerujeme k vyššej aktivizácii,“ vysvetlila Mgr. Mária Jouklová, hlavná sestra Nemocnice AGEL Prostějov.

Zázračné účinky

Pri liečbe pomocou bazálnej stimulácie tak, podľa nej, nemocničnými izbami často vonia čerstvo namletá káva, znejú zvuky ľudových piesní či starých filmov, a nechýbajú ani fotografie členov rodiny alebo obľúbené predmety z domova. 

Terapia je pritom využívaná u pacientov s poškodením mozgu, vrátane osôb v bezvedomí.

„Bazálnu stimuláciu využívame najčastejšie na neurologickej JIS, kde sú hospitalizovaní pacienti s ťažkým poškodením mozgových funkcií, vnímania, hybnosti a komunikácie,“ dodala Mária Jouklová s tým, že u niektorých pacientov má bazálna stimulácia doslova zázračné účinky.

Podľa nej, ľudský mozog má schopnosť uchovávať životné návyky v pamäťových dráhach vo viacerých regiónoch, a to dáva lekárom šancu pomocou cielenej stimulácie uložené spomienky znovu aktivovať. Všeobecne najlepšie funguje čuchová stimulácia. 

„Napríklad u mladíka po ťažkej nehode na motocykli zafungovalo až pracovné tričko páchnuce olejom a benzínom, ktoré sme mu pravidelne ukazovali a obliekali. U staršej pani s obrovským krvácaním do mozgu, ťažko zlučiteľným so životom, zase pomohlo vkladanie plyšovej mačky za krk k tvári. Pacientka mala podobnú doma,“ pokračovala Mária Jouklová.

Uzavrela, že keď terapia zaúčinkuje, je pomocou známych podnetov naštartovaná aktivita v zdravej časti mozgu, ktorá na seba následne preberá funkciu tých častí, ktoré boli chorobou či úrazom poškodené. 

 

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
23. apríl 2024 18:39