StoryEditor

Košická nemocnica má nový urgentný príjem tretieho tisícročia

28.03.2022, 14:55
Autor:
redred
Projekt spolufinancovala Európska únia a prvých pacientov nemocnica privíta už o pár dní.

V Nemocnici AGEL Košice-Šaca slávnostne otvorili nový, moderný urgentný príjem. Prví pacienti na nový urgent prídu už o pár dní.

Výstavba úplne nového urgentného príjmu začala pár dní pred vypuknutím pandémie covidu, 24. februára 2020 a trvala 21 mesiacov.

Investície

Projekt s oficiálnym názvom Urgentný centrálny príjem s operačným centrom na miniinvazívne výkony a multifunkčnou chirurgickou JIS - prístavba, rekonštrukcia. I. Etapa - Vybudovanie nového urgentného centrálneho príjmu Nemocnice Košice-Šaca a.s. 1. súkromnej nemocnice bol spolufinancovaný z Európskeho fondu regionálneho rozvoja IROP vo výške 6 889  tis. eur a nemocnica investovala z vlastných zdrojov  1 834  tis. eur.

Agel SK

Ostatné sprievodné investície v súvislosti s vybavením pracoviska urgentného príjmu boli financované zo zdrojov AGEL SK a Nemocnice AGEL Košice-Šaca v celkovej výške 600 tis. eur. 

Ako povedal vedúci lekár urgentného príjmu MUDr. Juraj Miko, nový urgentný príjem zaujme už na prvý pohľad modernou architektonickou koncepciou a vo vnútri veľkorysým priestorom.

Pri vstupe  do budovy sa ocitnete v priestrannej čakárni s recepciou - triážou pacientov, na ktorej personál pacienta ďalej usmerní podľa jeho ťažkostí.

V jednej budove sme za účelom promptnej diagnostiky sústredili všetky moderné zobrazovacie metodiky ako najnovší CT prístroj, sonografiu, RTG, a to všetko spolu s viacerými odbornými pohotovostnými ambulanciami ako chirurgia, ortopédia, neurológia.

V rámci internistickej časti urgentného príjmu chceme našim pacientom  ponúknuť štyri plne prístrojovo vybavené a navzájom oddelené vyšetrovacie jednotky. Samozrejmosťou je samostatný vchod pre posádky RZP a pre chodiacich pacientov,“ dodal,

a priblížil, že pri potrebe observácie, resp. podania infúznej liečby bude v Nemocnici AGEL Košice-Šaca k dispozícii samostatná expektačná miestnosť. Chirurgická časť sa po otvorení bude môcť pochváliť najmodernejšou zákrokovou operačnou sálou.

Čím nový urgent disponuje

Súčasťou projektu bola aj dodávka zdravotníckej techniky, zariadenia a vybavenia. V oblasti medicínskej techniky je to predovšetkým diagnostická technika ako je CT, RTG, ale aj ostatné prístrojové vybavenie, ktoré predstavuje nevyhnutnú súčasť zdravotnej starostlivosti o akútnych pacientov.

Samozrejmosťou je aj nové materiálno-technické vybavenie, informačno-komunikačné technológie s najmodernejším softvérovým vybavením, nechýba kamerový systém, ktorý umožní zdravotníckemu personálu reálny prehľad o počte pacientov v čakárni a zároveň zvýši bezpečnosť v rámci zdravotníckeho zariadenia.

Na novom urgentnom príjme zdravotnícke zariadenie predpokladá viac ako 150 ošetrených pacientov denne v siemich ambulanciách.

V nepretržitej prevádzke tu bude pracovať päť lekárov, štrnásť sestier, šesť záchranárov a trinásť ostatného personálu.

V roku 2021 Nemocnica AGEL Košice-Šaca ošetrila 911 894  pacientov, hospitalizovala 15 359 ľudí, z toho 355 bolo s diagnózou koronavírusu a zrealizovala 9 878 operácií. 

 

 

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
18. apríl 2024 08:32