HN/Peter Mayer
StoryEditor

Novelu zákona o záchrankách kritizujú poskytovatelia aj ÚDZS

02.01.2020, 18:59
Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou odmieta vydávať povolenia

Vyhlásenie

Obrovský krok späť

Asociácia záchrannej zdravotnej služby, združujúca takmer všetkých poskytovateľov záchrannej zdravotnej služby, nesúhlasí s návrhom novely zákona z dielne ministerstva zdravotníctva, ktorá sa závažne dotýka fungovania profesionálnej záchrannej zdravotnej služby na Slovensku. Po tom, ako všetci poskytovatelia záchraniek preukázali splnenie všetkých zákonných požiadaviek pre poskytovanie ZZS, nezávislý ÚDZS im vydal licencie (povolenie) na činnosť záchranky. Rozhodovanie ÚDZS však zjavne prekáža ministerstvu zdravotníctva, ktoré chce teraz zákonom zaviesť odoberanie licencií. Tento systém odoberania licencie je v skutočnosti obrovský krok späť. Otvára neistotu, právne problémy a obrovský priestor pre korupciu.
Navrhovaný model subjektívneho udeľovania Bezpečnostného certifikátu pre záchranky, ktoré už raz preukázali splnenie zákonných požiadaviek, je nesystémový, korupčný a vyslovene likvidačný. Neexistuje akútna potreba zavádzať nové kontrolné mechanizmy. Kontrolné mechanizmy v oblasti záchrannej zdravotnej služby máme aj v súčasnosti, a tieto sú plne funkčné. Úrad pre dohľad ako orgán, ktorý dnes záchrankám vydáva povolenia, môže ako nezávislý arbiter dnes kedykoľvek prísť a kontrolovať záchranky, či poskytujú zdravotnú starostlivosť správne a či dodržiavajú všetky zákonom stanovené požiadavky. Ak požiadavky neplnia, môže im ÚDZS ako nezávislý kontrolór licencie aj odobrať. Rovnako Operačné stredisko ZZS dnes kontroluje, či záchranky dodržiavajú predpísaný výjazdový čas a iné.
Novelou zákona navrhovaný bezpečnostný certifikát nijako bezpečnosť nezvyšuje, ale len dáva priestor MZ SR k subjektívnemu rozhodovaniu politicky nominovaného úradníka, či licenciu záchranke vezme, alebo nevezme a následne či ju vráti do výberového konania, v ktorom by po novom boli preferované nemocnice. Práve preferovanie nemocníc pri poskytovaní ZZS je druhou hlavnou zmenou, ktorú navrhovaná novela zákona prináša. Dnes máme na trhu zdravú konkurenciu súkromných a štátnych záchraniek, ktorú sa návrh z dielne MZ SR snaží zlikvidovať. Hrozí nám v súčasnom zdravom prostredí fungujúcich aj štátnych záchraniek doprivatizovanie tohto sektora? Je evidentné, že po posledných výberových konaniach na záchranky, v ktorých boli štátne záchranky historicky najúspešnejšie v dejinách SR, zostal niekto neuspokojený. Bolo by vhodné skúmať hlbšie, kto to bol.
Výkonný výbor Asociácie záchrannej zdravotnej služby, krátené

01 - Modified: 2024-03-27 08:05:14 - Feat.: - Title: Kto, kde a kedy postaví stanice záchrannej zdravotnej služby? 02 - Modified: 2024-02-14 14:36:07 - Feat.: - Title: Zdravotné poisťovne dosiahli zisk, najviac peňazí na účte má Dôvera 03 - Modified: 2024-02-22 14:57:02 - Feat.: - Title: Názor: Kto dohliadne na kvalitu poskytovania zdravotnej starostlivosti 04 - Modified: 2024-02-08 15:10:45 - Feat.: - Title: Kritička Bláhová skončila, vedenia úradu pre dohľad sa ujal Michal Palkovič 05 - Modified: 2024-01-30 09:55:25 - Feat.: - Title: Na južnom Slovensku otvorili autonómnu mobilnú stanicu záchranky
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
19. apríl 2024 19:18