StoryEditor

Analytická jednotka sa presúva

29.10.2020, 16:50
M. Smatana: Ak ÚHP a IJ bude pod ,jednou strechou‘, hrozí konflikt záujmov a koncentrácia moci na jednom mieste

Reagujú​ Miriama Letovanec, riaditeľka Implementačnej jednotky Miriama Letovanec, riaditeľka Implementačnej jednotky Peter Mayer

​​Miriama Letovanec, riaditeľka Implementačnej jednotky

Strata tlaku

V máji 2017, ešte pred založením IJ ako takej, sme intenzívne riešili, že nadrezortné ukotvenie Implementačnej jednotky je kľúčovým predpokladom pre akýkoľvek úspech Hodnoty za peniaze. Rovnako ako dnes pre Plán obnovy. Naše prvé stretnutia na rezortoch v auguste 2017 potvrdili, že revízie výdavkov tak ako iné stratégie či plány zostali omašličkované v zásuvkách a nikto nepredpokladal, že sa vyvinie akýkoľvek externý tlak na ich plnenie. Nie, IJ nebola zodpovedná za plnenie opatrení – to patrilo vždy ministerstvám – majú na to kompetencie. IJ má transparentne poukazovať na to, ak sa opatrenia neplnia a nájsť spôsob, ako na to poukázať, či poradiť rezortom, ako to urobiť. Čo môžem povedať s pokojným svedomím je, že sa nám darilo. Našou zodpovednosťou bolo pracovať dovnútra systému, hľadať cestičky, ako témy mediovať medzi ministerstvami či posunúť ich ďalej aj napriek nevôli jednej strany. Drvivú väčšinu času sme boli tí, ktorí si znášali kritiku sektora či politikov. Prežili sme aj 2 roky, čo je najdlhšie obdobie funkčnosti IJ zo skúseností zahraničia. Implementačná správa sa stala prílohou rozpočtu, dostala sa do zákona. Po mnohých diskusiách s EK, MMF či OECD sme vedeli, že kráčame správnou cestou. Stali sme sa tiež plnohodnotným partnerom pre analytické inštitúty na ministerstvách. To, čo si nevedeli pretlačiť samy, sme následne posúvali vpred spoločne. No a okrem iného prostredníctvom správ sme dávali aj spätnú väzbu ÚHP o tom, či sú opatrenia nastavené dobre a či ich plnenie je realistické. Práve o tento typ spätnej väzby ministerstvo financií týmto plánovaným presunom príde. Rovnako tak stratí tlak na rezorty, pretože nie je nič silnejšie ako správa v zákone o rozpočte. O správe už nebudú ani diskutovať poslanci v pléne NR SR. Preto bude pre úspešnú implementáciu Plánu obnovy kľúčové, aby „implementátori“ boli už pri kreovaní dokumentu, a nie až pri jeho uvedení do života. Predpoklady musia byť realistické, inak to dopadne zas rovnako ako v minulosti.

Na záver môžem povedať už len jediné, že to bola pekná jazda. Ďakujem svojmu tímu a našim podporovateľom.

HN/Pavol Funtál

​Peter Pellegrini, bývalý premiér

Súčasť rozpočtu

Presun Implementačnej jednotky na ministerstvo financií je nesprávny krok. Igor Matovič zjavne nepochopil, čo títo ľudia robia. Majú kontrolovať zatepľovanie budov? To už má len aký zmysel? Na to predsa slúži stavebný úrad a inšpekcia. Týmto rozhodnutím sa Igor Matovič zjavne snaží len zbaviť akejkoľvek kontroly a iného názoru. Ani nevie, čo na Úrade vlády má. Navyše, táto koalícia sa vo svojej vlastnej koaličnej zmluve zaviazala, že IJ bude monitorovať napĺňanie Programového vyhlásenia vlády. Áno, všetci zrejme tušíme, ako to dopadne. Tejto transparentnosti sa v podaní vlády Igora Matoviča už zrejme nedočkáme. Myslíte si tiež, že uvidíme ešte niekedy ďalšiu Implementačnú správu? Pochybujem.
Ikonická tlačovka v podaní ministra financií Hegera ukázala, že pokiaľ boli v opozícii, mávanie semaformi počas diskusie o rozpočte nemalo konca kraja. My už túto možnosť mať nebudeme. V momente, ako nastúpili do vlády, tak akékoľvek spätná väzba je pre nich nežiaduca. Ministri sú podľa jeho vlastných slov transparentní a sami si dajú pozor, aby opatrenia Hodnoty za peniaze naplnili. To určite.
I napriek tomu, že implementačná správa nebola súčasťou zákona o rozpočte, tak sme sa s Petrom Kažimírom rozhodli, že ju ako prílohu prikladať budeme. Bez zákona, len tak. Rozpočet je jednoducho ten najsilnejší nástroj, ako tlačiť rezorty k tomu, aby svoje ciele plnili. Áno, nie vždy to tak dopadlo, no to je už rovina politických diskusií a dohôd. Preto sme pred jeho odchodom z postu ministra financií upravili zákon o rozpočtových pravidlách tak, aby nevznikla žiadna polemika a správa bola zákonnou rutinou. Dnes je to však inak.
Rozčarovalo ma, keď som zistil, že Plán obnovy na ministerstve financií pripravovala okrem tímu ÚHP a IFP aj externá konzultačná spoločnosť McKinsey a neboli dostatočne využité všetky interné analytické kapacity v štáte. Hoci chápem, že IJ bude pracovať na Pláne obnovy, jej postavenie na Úrade vlády naznačovalo, že Hodnota za peniaze bola na určitý čas premiérskou témou.

01 - Modified: 2023-09-25 15:33:55 - Feat.: - Title: Výdavky na laboratóriá nebezpečne rastú 02 - Modified: 2023-07-25 05:00:00 - Feat.: - Title: Útvar hodnoty za peniaze odporúča zvážiť nové centrum pre Východoslovenský onkologický ústav 03 - Modified: 2023-05-22 07:01:06 - Feat.: - Title: Reakcia na tvrdenia exministra Rudolfa Zajaca: Hodnotenie výdavkov nie je socializmus 04 - Modified: 2023-05-09 10:17:39 - Feat.: - Title: Komentár Rudolfa Zajaca:​ Na nemocnicu Bory neboli plánované peniaze? 05 - Modified: 2023-04-27 08:20:12 - Feat.: - Title: Prvým krokom rozvoja univerzitnej nemocnice v Košiciach je zvýšenie energetickej efektívnosti
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
19. apríl 2024 04:42