StoryEditor

MUDr. Peter Kukolík o elektronickom zdravotníctve: Holandsko je ďaleko za nami

26.02.2019, 23:00
Na Slovensku je do systému ezdravie pripojených len zhruba 15 percent zubných lekárov.

Napriek tomu sme na tom lepšie ako Holandsko, tvrdí MUDr. Peter Kukolík, člen pracovnej skupiny pre eHealth Rady európskych zubných lekárov. Táto pracovná skupina sa na svojom riadnom zasadnutí dňa 1.2.2019 zaoberala otázkami elektronického zdravotníctva v rámci členských krajín EÚ, ktoré sa týkali najmä zabezpečenia bezpečného prístupu a výmene zdravotníckych dát, prenosu údajov o zdravotnom stave získaných pri výskume a personalizovanej medicíne, ale aj postoja k online hodnoteniam zubných lekárov na rôznych portáloch. Venovali sa konkrétnym právnym prípadom z Nórska, Švédska, Poľska, Litvy a Estónska, kde sa takéto hodnotenia na webe dostali pred súd.

Pracovná skupina navrhla odobriť len portály, kde budú hodnotenia štruktúrované podľa presne vopred určených kritérií, neanonymné a ich pôvodca spätne verifikovateľný, s možnosťou moderácie zo strany dotknutého zubného lekára.

Ako vyzerá spolupráca v rámci elektronického zdravotníctva, ukazuje príklad z Fínska a Estónska. Od januára 2019 môžu prví pacienti v EÚ používať digitálne predpisy vydané ich domácim lekárom pri návšteve lekárne v inej krajine EÚ. Jedná sa o všetky eRecepty vydané vo Fínsku a lekárne v Estónsku, ktoré podpísali dohodu.

Holandsko je ďaleko za nami, hovorí MUDr. Peter Kukolík

Koľko zubných lekárov na Slovensku je pripojených do elektronického zdravotníctva?

Okolo 15 %.

Je to dosť málo. V čom vidíte príčiny?

Jedna je zatiaľ nepovinná digitálna zdravotná dokumentácia. A druhá vec je to, že z vlastnej skúsenosti viem, čo som musel absolvovať pred pripojením do ezdravia. Musel som si kúpiť nový ordinačný softvér, ktorý podporoval ezdravie, samozrejme, transfer databázy aj nové počítače. Navyše v priebehu prevádzky platím poplatky za servis, moje náklady sú za rok 300 eur na dva počítače. Toto sú dve veci, ktoré vidím ako príčiny, prečo zubní lekári nechcú byť pripojení k ezdraviu. Nemáme z toho benefit, že by nám to uľahčovalo prácu. Ide hlavne o cudzích pacientov. Keď idem slúžiť na pohotovosť, je tam iný softvér, chodia tam ľudia, ktorých som v živote nevidel a nemám žiadne ich záznamy. Keď ide o môjho pacienta, pozriem si jeho kartu skôr, než pacient sadne do kresla.

Čo by motivovalo zubných lekárov? Finančná bonifikácia alebo niečo iné?

Netreba zakrývať, že ezdravie je nástrojom kontroly z druhej strany. Tí, ktorí platia lekárom, majú reálne údaje o tom, komu platia. Aj pre nich je výhodné, aby poskytovateľ bol pripojený. Čiže áno, pripojili ste sa, dáme vám viac.

Ste členom Rady európskych zubných lekárov. Ako je na tom slovenské ezdravie v porovnaní s ostatnými krajinami?

Nie sme na chvoste Európy. Kolega v pracovnej skupine Holandska mi po tom, čo som odprezentoval stav ezdravia, povedal dve veci: My ako Holandsko sme ďaleko za vami a ste veľmi chorá populácia. Videl čísla, populáciu, počet vyšetrení. Slovensko zatiaľ nie je členom platformy na zdieľanie digitálnych služieb eHDSI. Členstvo je dobrovoľné. eHDSI vytvára platformu na cezhraničnú výmenu elektronických zdravotných záznamov. Od 21. 1. 2019 môžu prví pacienti v EÚ používať digitálne predpisy vydané ich domácim lekárom pri návšteve lekárne v inej krajine EÚ. Ide o všetky erecepty vydané vo Fínsku a lekárne v Estónsku, ktoré podpísali dohodu. Sú krajiny, ktoré si začnú tento rok vymieňať pacientsky sumár, k nim patria Česi, budúci rok Nemci. My tam, žiaľ, nie sme. Na záver si pracovná skupina stanovila ciele na tento kalendárny rok – zaujať postoj k umelej inteligencii v medicíne, „vízia 2030“, stanoviť minimálny súbor údajov zubných lekárov pre medzinárodné elektronické zdravotníctvo (prenos dát RTG snímok, zubný kríž...).

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
24. apríl 2024 01:04