StoryEditor

​Medikom z Poľska neuznávajú v Nemecku diplomy

20.01.2020, 23:00
Spolkové ministerstvo zdravotníctva podrobne skúma celý problém

Už niekoľko mesiacov čelia absolventi poľských lekárskych fakúlt doteraz neznámemu problému v Nemecku. Od nemeckých štátnych úradov nedostali lekársku licenciu. V praxi to znamená aj to, že tak budú musieť zrušiť prácu, ktorú už skôr potvrdili na nemeckých klinikách. Vzniknutý problém zrejme spôsobila nová európska smernica o uznávaní univerzitných diplomov.

Štúdium

Na situáciu prvýkrát upozornil denník Deutsches Ärzteblatt minulý rok v auguste. Denník oslovila nemecká občianka Alexa Wlochová, ktorá vyštudovala medicínu v Poľsku. Wlochová vtedy uviedla, že nemecké úrady prestali vydávať lekárske licencie s tým, že existujú nejasnosti okolo uznávania lekárskeho štúdia v Poľsku.

Nejasnosti sa týkajú štúdia, ktoré sa v Poľsku nazýva „Staz podyplowy“, čo má zodpovedať nemeckému „Arzt im Praktikum“. Ide o študijný program, ktorého absolventi si môžu v Poľsku otvoriť svoju vlastnú prax.

Nemecké úrady však tvrdia, že toto štúdium nie je dostatočné na vykonávanie pracovnej pozície lekára v Nemecku. Problém sa týka nielen Nemcov, ktorí študovali medicínu v Poľsku, ale aj Poliakov, ktorí do Nemecka prišli pracovať s poľským lekárskym diplomom. Podľa nemeckého denníka ide až o tisíce lekárov, ktorí by museli svoje povolanie v Nemecku prestať vykonávať.

Študijný program vyžadoval znalosť poľského jazyka, avšak medzinárodný program, ktorý väčšinou nemeckí študenti absolvovali, sa vyučoval výhradne v angličtine. Išlo o šesťročné štúdium s 5,5 tisíca vyučovacích hodín. Štúdium bolo v súlade s pôvodnou smernicou Európskej únie č. 2005/36/ES a 2013/55 /EÚ v znení neskorších predpisov. Lenže minulý rok v apríli došlo k zmene smernice a jej výklad je vraj sporný.

Reakcie

Vzniknutú situáciu kritizuje reťazec kliník Asklepios, kde študenti absolvovali praktickú časť svojho štúdia. „Ešte na nedávnom odbornom samite usporiadanom spolkovou vládou sa tvrdilo, že dôjde k zníženiu byrokratických požiadaviek na zahraničných absolventov medicíny. Avšak teraz sa začína diať pravý opak. Nemecké orgány navyše odmietajú uzatvárať zmluvy o uznávaní diplomov zo susedných členských krajín Európskej únie,“ reagoval generálny riaditeľ spoločnosti Asklepios Kliniken Kai Hankeln.

Aktuálny nejasný stav najviac dopadá na kliniku Asklepios v nemeckom okrese Uckermark. Tam je momentálne najväčší nedostatok lekárov. Zástupcovia kliniky sa preto obrátili s prosbou o pomoc priamo na spolkového ministra zdravotníctva Jensa Spahna. Podľa nemeckého denníka ministerstvo zdravotníctva podrobne skúma celý problém. Stále však nie je jasné, či a kedy bude na stole nejaké riešenie pre dotknutých absolventov alebo či nebude pre nemeckých študentov problematické študovať medicínu v Poľsku, ale aj v ktorejkoľvek inej členskej krajine Európskej únie.

Problémy s uznávaním poľských medicínskych diplomov tak ešte viac prehlbujú chronický nedostatok lekárov v Nemecku. A zďaleka nejde už len o reťazec kliník Asklepios v jednom nemeckom okrese. Nedostatok personálnych kapacít hlási prakticky každá zo šestnástich spolkových krajín.

Spomínaný reťazec Asklepios Kliniken spolupracuje už od roku 2013 s Lekárskou univerzitou v poľskom Štetíne, kde absolvuje medzinárodné lekárske štúdium približne stovka študentov ročne. Okrem Nemcov ide aj o Švédov alebo Britov. Zástupcovia univerzity uviedli, že ich štúdium je úplne porovnateľné s tým nemeckým.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
25. apríl 2024 11:18