Reuters
StoryEditor

Europoslanci: Európska lieková agentúra by mala byť silnejšia, lepšie zvládneme krízy

25.01.2022, 16:02
Autor:
tasrtasr
Európsky parlament posilnenie právomocí EMA odobril vo štvrtok 20. januára. Za predbežnú dohodu na rozšírení právomocí EMA sa vyslovilo 655 poslancov, 31 bolo proti a ôsmi sa zdržali hlasovania.

Nárazový nedostatok liekov, či zdravotných pomôcok vieme efektívne vyriešiť len vzájomnou spoluprácou, ako sa to ukázalo počas pandémie COVID-19.

Povedal to slovenský europoslanec Ivan Štefanec, ktorého vyjadrenie sprostredkovalo tlačové oddelenie Európskeho parlamentu (EP).

Parlament podporil posilnenie

Štefanec reagoval na rozhodnutie EP, ktorý vo štvrtok 20. januára v hlasovaní podporil posilnenie právomocí Európskej agentúry pre lieky (EMA).

"Ak máme byť pripravení na budúce zdravotné krízy, či pandémie, potrebujeme budovať skutočnú Európsku zdravotnú úniu a teda aj posilniť Európsku agentúru pre lieky," povedal Štefanec.

Zdravotníctvo v EÚ je aj jednou z tém Konferencie o budúcnosti Európy (CoFoE), prostredníctvom ktorej môžu svoje pripomienky k budúcnosti EÚ vyjadrovať aj občania členských krajín. Jednou zo súčastí CoFoE sú štyri občianske panely, ktoré sformujú svoje odporúčania pre európske inštitúcie.

Posilnenie právomocí EMA do svojich odporúčaní zahrnul aj tretí občiansky panel Konferencie o budúcnosti Európy.

Občianske panely svoje odporúčania predložia Európskemu parlamentu. Neskôr budú zahrnuté do záverečnej správy, ktorú pripraví na jar 2022 výkonná rada konferencie.

Pripravenosť na krízy

Posilnenie právomocí Európskej agentúry pre lieky (EMA) podľa slovenského europoslanca Michala Wiezika prispeje k zvládaniu budúcich kríz.

"Vďaka posilnenej úlohe agentúry budeme v Európe lepšie vybavení na zvládnutie budúcich kríz po získaných skúsenostiach z pandémie COVID-19," povedal Wiezik, ktorého vyjadrenia sprostredkovalo tlačové stredisko Európskeho parlamentu (EP).

Europoslanec dodal, že sa tým posilní kapacita na riadenie dostupnosti liekov a zdravotníckych pomôcok.

Členské krajiny EÚ podľa neho takisto získavajú "väčšiu transparentnosť, väčšiu účasť EÚ, lepšiu koordináciu a aj účinnejší monitoring."

Európsky parlament posilnenie právomocí EMA odobril vo štvrtok 20. januára. Za predbežnú dohodu na rozšírení právomocí EMA sa vyslovilo 655 poslancov, 31 bolo proti a ôsmi sa zdržali hlasovania.

Po schválení Európskym parlamentom musí nariadenie ešte formálne odobriť Rada ministrov EÚ. Následne bude nové nariadenie podpísané a zverejnené v Úradnom vestníku EÚ. Účinnosť by malo nadobudnúť 1. marca 2022.

Posilnenie právomocí zdravotníckych agentúr EÚ je aj súčasťou návrhov, ktoré v novembri v spojitosti s budovaním Európskej zdravotnej únie predstavila Európska komisia. Oblasť zdravotníctva je aj jednou z tém Konferencie o budúcnosti Európy (CoFoE), ktorá občanom členských krajín umožňuje - prostredníctvom štyroch občianskych panelov - predkladať svoje požiadavky k fungovaniu EÚ.

Tretí občiansky panel medzi svoje odporúčania zahrnul aj posilnenie právomocí EMA a zriadenie úradu, ktorý by pre členské krajiny vyrokoval prijateľnejšie ceny za lieky.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
19. apríl 2024 01:52