StoryEditor

Vedec Pavol Čekan: Validácia diagnostického testu na karcinóm prsníka je vo finále

27.01.2023, 09:00

Koncom roka získal s ďalšími vedcami prestížny európsky grant, ktorý sa využije na diagnostikovanie Alzheimerovej choroby. Aj o tom, čo sa dá podniknúť so sumou päť miliónov eur v boji proti tejto zákernej chorobe porozprával v rozhovore známy vedec Pavol Čekan.

Biochemik Pavol Čekan, PhD.hovorí, do akého nového vedeckého projektu sa púšťa aj o tom, na čo použili peniaze z predaja PCR testov.

V súťaži Deloitte Technology Fast 50 Central Europe ste získali tretie miesto spomedzi najexpandovanejších stredoeurópskych technologických spoločností. Vďaka čomu?

Slovenská firma sa umiestnila v prvej trojke po viac ako 23 rokoch. Vďačíme za to predaju PCR testov. Išlo však o jednorazovú záležitosť a od minulého roka sme späť pri vývoji a validácii nášho testu pre pacientky s rakovinou prsníka.

Tempo rastu o viac ako 6-tisíc percent spoločnosti MultiplexDX priniesli hlavne PCR testy, dosiahli ste obrat 9,5 milióna eur. Podľa akej schémy vo firme prerozdeľujete financie?

Riadime sa rozpočtom, ktorý máme naplánovaný na celý jeden rok, a vidíme, ako sa vyvíja. Vlani sme na začiatku roka vedeli, že máme zisk štyri milióny eur. Mali sme naplánované najmä predaje testov na covid-19.

V polovici roka predaj testov klesol, tak sme sa prirodzene rozhodli, že peniaze zostanú vo firme. Presunuli sme ich na onkologické testy a dobre sme urobili. Základným pravidlom je prežitie firmy s dostatkom prostriedkov na vedu a výskum a udržanie si špičkového tímu vedcov.

S deviatimi miliónmi eur by ste mali byť bohatý človek.

Nie som. Naša ďalšia uzávierka ukáže, že sme v strate a finančné prostriedky vrátane profitu sme použili v rámci firmy. Žiadne ďalšie peniaze sme si nevyplatili ani na dividendách.

Na špici minulého roka sme zamestnávali takmer 40 ľudí a nakúpili sme kopu moderných prístrojov. Bývam stále v podnájme a jazdím na aute značky Peugeot. Finančne som na tom ako priemerný Slovák.

Vaša firma expanduje, ale ako na tom stojí Slovensko?

Patríme medzi najhoršie krajiny, čo sa týka finančnej podpory vedy a výskumu. Od nej sa odvíja úroveň, lebo na špičkovú vedu potrebujete veľa peňazí. Zároveň musíme...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-02-29 09:27:45 - Feat.: - Title: Onkoliek Trodelvy by sa mohol hradiť zo zdravotného poistenia 02 - Modified: 2024-03-08 08:29:01 - Feat.: - Title: Rozhovor: Alzheimerova choroba – tichá epidémia 03 - Modified: 2023-11-27 11:41:12 - Feat.: - Title: Nemocnica Bory otvorila moderné Mammacentrum 04 - Modified: 2023-11-27 10:17:04 - Feat.: - Title: Šanca na zmenu v diagnostike a liečbe karcinómu prsníka 05 - Modified: 2023-09-25 15:33:55 - Feat.: - Title: Výdavky na laboratóriá nebezpečne rastú
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
20. apríl 2024 12:54