FN Nitra
StoryEditor

Cievna chirurgia: MUDr. Peter Mondek, PhD., MSc.

29.06.2021, 21:16

MUDr. Peter Mondek, PhD., MSc. je primárom Oddelenia cievnej chirurgie FN Nitra. Od roku 2017 je hlavným odborníkom MZ SR pre cievnu chirurgiu.

LF ukončil na Karlovej univerzite v Prahe, základnú atestáciu v chirurgii tiež robil v IPVZ Praha, cievnu chirurgiu v (SZU+NUSCH) BA, postgraduálne vzdelávanie PhD. na LF UK BA, MSc. (manažérsky titul) Semmelweis univerzita Budapešť v zastúpení HMA v Bratislave a intervenčnú vaskulárnu rádiológiu v Prahe (IPVZ+IKEM).

Počas pôsobenia na NUSCH bol v rokoch 1999-2004 jedným z hlavných riešiteľov grantu MZ SR, ktorého cieľom bola implementácia endovaskulárnej liečby aneuryziem abdominálnej aorty do klinickej praxe v SR a hlavným riešiteľom grantu MZ SR zaoberajúcom sa diagnostikou a liečbou kritickej končatinovej ischémie.

V roku 2006 bola oficiálne prijatá koncepcia odboru cievna chirurgia, ako základného chirurgického odboru, ktorá predpokladala vznik minimálne 1 samostatného pracoviska cievnej chirurgie v každom VÚC, aby bola dosiahnutá dostupnosť, ale aj centralizácia a kvalita poskytovanie ZS. Na základe tejto koncepcie spolu s ďalšími dvoma kolegami založil, prakticky na zelenej lúke (a doteraz vedie), Oddelenie cievnej chirurgie vo FN Nitra (1.6.2006) a následne ,na príklade nitrianskeho precedensu a životaschopnosti ich pracoviska, začali vznikať aj ďalšie samostatné pracoviská cievnej chirurgie v ostatných VÚC (dovtedy boli samostatné pracoviská iba v špecializovaných ústavoch v NUSCH a VUSCH) čím sa do veľkej miery ciele koncepcie naplnili (dnes máme v SR 9 pracovísk).

Ako sám hovorí, v priebehu 15 rokov sa podarilo vybudovať výborne odborne, personálne, prístrojovo aj priestorovo zariadené OCCH, ktoré patrí chirurgicky medzi najvýkonnejšie pracoviská cievnej chirurgie v SR a z hľadiska endovaskulárnych výkonov je pracoviskom najvýkonnejším (zdroj: Register cievnej chirurgie). Špecifikom ich pracoviska je podľa jeho slov, že okrem plnohodnotného cievno-chirurgického servisu 7/24 poskytuje, prakticky od vzniku oddelenia, ako jediné cievno-chirurgické pracovisko na Slovensku aj endovaskulárnu liečbu ochorení periférneho cievneho systému na modernom, kvalitne zariadenom intervenčnom sále. Ako prvý a zatiaľ jediný cievny chirurg pôsobiaci v SR, má aj špecializáciu v odbore intervenčná vaskulárna rádiológia (IPVZ+IKEM Praha).

V minulosti bol, alebo stále je členom výkonného výboru a reprezentantom SR vo viacerých prestížnych európskych spoločnostiach (EAVST, ESVS, UEMS, AIVS)

V roku 2018 organizoval v Bratislave vedeckú konferenciu najstaršieho britského chirurgického klubu (Moynihan surgical club) združujúceho britskú chirurgickú elitu a bol poctený čestným členstvom v klube. V roku 2019  v úlohe lokálneho organizátora usporiadal v Jasnej 37. výročný kongres AIVS (Assocation of international vascular surgeons ), organizácie-klubu, ktorej členom sú viacerí prestížni cievni chirurgovia, minimálne európskeho významu. Išlo o prvý krát o kongres, ktorého členstvo bolo ponúknuté na základe splnenia podmienok, východoeurópskej krajine.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/top-lekari, menuAlias = top-lekari, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
07. máj 2024 09:23