StoryEditor

Pneumológia a ftizeológia: MUDr. Ivan Kocan, PhD

29.06.2021, 21:16

Svoju profesijnú kariéru začal na martinskej Klinike pneumológie a ftizeologógie v roku 2001 po absolvovaní Jesseniovej lekárskej fakulty UK. V roku 2002 absolvoval 3 mesačný študijný pobyt na Pľúcnej klinike v Zabrze v Poľsku, kde získal vedomosti, zručnosti a certifikát v endokopii respiračného systému. Pracoval ako sekundárny lekár so zameraním na bronchológiu. V roku 2005 zložil postupovú skúšku v spoločnom internistickom kmeni.

Od roku 2006 pôsobil 14 mesiacov v Londýne. V roku 2008 úspešne vykonal špecializačnú skúšku v odbore pneumológia a ftizeológia. Vo svojej profesijnej kariére sa dominantne venuje bronchológii, vykonáva viac ako 500 bronchoskopických vyšetrení ročne. V roku 2011 sa mu darí úspešne zaviesť do rutinnej klinickej praxe endobronchiálnu ultrasonografiu a martinská nemocnica sa stáva jedným z dvoch pracovísk v SR, ktoré toto vyšetrenie vykonávajú. 1. januára 2013 sa stal primárom Kliniky pneumológie a ftizeológie JLF UK a UNM.

Vďaka spolupráci s Ligou proti rakovine začína v bronchológii používať kryoterapiu a kryokauter. Ako prvý na Slovensku využíva tento prístroj v liečbe karcinómu pľúc, rutinnom vykonávaní endobronchiálnych biopsií a transbronchiálnych kryobiopsií pľúc. V júni 2015 úspešne obhájil dizertačnú prácu na tému latentnej tuberkulóznej infekcie u zdravotníckych pracovníkov a získava titul PhD. V roku 2017 sa stáva vedúcim odboru liečebnopreventívnej starostlivosti UNM. Podieľal sa na zvládnutí pandémie COVID-19 v univerzitnej nemocnici Martin. V septembri 2020 prichádza s myšlienkou využitia telemedicíny pri liečbe ochorenia COVID-19 v domácom prostredí.

So svojimi kolegami a programátormi vyvinuli aplikáciu, ktorú začali používať počas druhej vlny pandémie a pomohli tak časti pacientov byť bezpečne liečení v domácom prostredí. Toto riešenie zároveň pomohlo lepšie využiť lôžkovú kapacitu univerzitnej nemocnice Martin pre pacientov s ochorením COVID-19 a lepšie zvládnuť vrchol 2. vlny pandémie.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/top-lekari, menuAlias = top-lekari, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
26. apríl 2024 00:47