TOP lekárka 2021, paliatívna medicína, primárka NsP Považská BystricaFoto: Pavol Funtál
StoryEditor

Top lekárka Helena Kmecíková: Veľa ľudí nechce zomierať v nemocnici, chcú byť doma

28.11.2021, 05:08
Práca na oddelení paliatívnej starostlivosti nie je len o umieraní, ale hlavne o zlepšení kvality života pacientov, hovorí primárka MUDr. Helena Kmecíková z Oddelenia paliatívnej starostlivosti z NsP Považská Bystrica.

Spoločne s kolegami sa stará o tých, ktorých už medicína nedokáže zachrániť. Tento rok získala ocenenie TOP lekárka na Slovensku v paliatívnej medicíne.

Čo vás priviedlo k štúdiu medicíny?

Vyrastala som na dedine, môj otec je dlhoročný včelár. Od malička som zbierala včely, ktoré na jar vyleteli z letáčov a ostali ležať na snehu. Nosila som ich domov, kde v teple ožili. To bola moja prvá nemocnica. Od malička som všetko zachraňovala a nosila domov. K humánnej medicíne som sa dostala vďaka obvodnému lekárovi, ktorý celý život žil na našej dedine. Už ako malé dieťa ma bral na návštevy po kopaniciach. Nosila som mu tašku, pomáhala pri ošetrovaní. Videla som utrpenie hlavne imobilných ľudí, ktorí nemohli prísť z kopaníc dolu. Odvtedy som vedela, že nechcem robiť nič iné. Nad iným povolaním som ani nerozmýšľala.

Po skončení štúdia ste nastúpili do nemocnice v Považskej Bystrici, atestovali ste z internej medicíny a gastroenterológie. Ako ste sa odtiaľ dostali k paliatívnej medicíne?

Pôvodne som chcela ísť na interné oddelenie, ale nebolo tam miesto. Vysunuli ma na doliečovacie oddelenie do Dubnice nad Váhom, kde som začínala. Oddelenie paliatívnej starostlivosti v Považskej Bystrici vzniklo v roku 2005. Som vďačná za ponuku, aby som ho viedla.

Váhali ste nad ňou dlho?

Zvažovala som. Vždy ma lákalo pomáhať ľuďom, ktorí to potrebujú. Mám atestáciu z internej medicíny a gastroenterológie. Veľa času som strávila na internom oddelení, na internej konziliárnej ambulancii, neskôr ako ambulantný gastroenterológ a internista, čo aj dodnes robím, ale v menšom úväzku. Slúžila som aj na záchranke, internej JIS, bavila ma každá práca, ale tu som našla najväčší zmysel pomoci. Hoci moje špecializácie sú iné, paliatívna medicína je moja srdcovka.

Je práca na oddelení paliatívnej starostlivosti vhodná pre každého?

Myslím, že kolegovia chápu význam paliatívnej medicíny, ale nie každý to chce robiť. Človek musí mať k tomu vzťah. Niekto rád robí akútnu medicínu, niekto rád operuje, je to prirodzené.

V čom je rozdiel medzi doliečovacím oddelením a paliatívnou starostlivosťou?

Úlohou paliatívnej medicíny je komplexný prístup k nevyliečiteľne chorému pacientovi. Na iných oddeleniach sa pacienti aktívne zachraňujú. My sa staráme o tých, ktorých už medicína nedokáže vyliečiť a naším cieľom je zlepšiť kvalitu ich života. U niektorých je možné odstrániť príznaky, ktoré prináša onkologické ochorenie.

Po pobyte na našom oddelení sa znovu môžu vrátiť do domáceho prostredia, trávia dni v zlepšenej kvalite života a pokiaľ sa stav zase zhorší, vracajú sa späť. Nie je to vždy o umieraní, väčšia časť našej práce je ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2021-10-08 14:04:03 - Feat.: 0 - Title: Top lekár Tibor Molčan: Lekárov sa nikto nepýta, čo ich trápi a ako sa majú 02 - Modified: 2021-10-16 11:44:53 - Feat.: 0 - Title: Top lekárka Kristína Podoláková: Cukrovku jej zistili v detstve, dnes lieči deti s rovnakou diagnózou 03 - Modified: 2021-10-30 11:07:04 - Feat.: 0 - Title: TOP lekárka: Krv je zrkadlom zdravotného stavu človeka. Jej zmena je často dôsledkom iného ochorenia 04 - Modified: 2021-12-04 10:31:33 - Feat.: 0 - Title: Top lekár Miloš Jeseňák: Ak je niekto agresívny a nemá záujem diskutovať, nestrácam už energiu ani čas 05 - Modified: 2021-12-04 10:28:38 - Feat.: 0 - Title: Top lekár Kolarovszki: Najviac nášmu mozgu škodí to, ako rýchlo žijeme. Stres
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/top-lekari, menuAlias = top-lekari, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
18. apríl 2024 21:57