StoryEditor

Top lekár Kolarovszki: Najviac nášmu mozgu škodí to, ako rýchlo žijeme. Stres

14.11.2021, 09:30
Pacienti sa ho často pýtajú, či pôjde o náročnú operáciu a koľko bude trvať. Doc. MUDr. Branislav Kolarovszki, PhD., prednosta Neurochirurgickej kliniky Univerzitnej nemocnice Martin, hovorí, že v neurochirurgii je každá operácia náročná a keď sa niečo skomplikuje, môže to mať pre pacienta vážne následky.

Prečo ste si vybrali medicínu? Inšpiroval vás niekto?

Nikto v rodine nebol lekárom a obidvaja rodičia boli učitelia na základnej škole. Vždy som inklinoval viac k prírodovedeckým predmetom. Možno to bol zá­klad, prečo som sa rozhodol pre medicínu.

A čím vás oslovil odbor neurochirurgia?

Neurochirurgia mi učarovala v tom, že spája manuálnu jemnosť s nevyhnutnosťou precízneho plánovania a realizácie operačných výkonov. Počas operácie sa využívajú rôzne metódy, ktorými sa snažíme operačný výkon realizovať bezpečne, dosiahnuť svoj cieľ, ale súčasne neublížiť pacientovi.

Neurochirurgia v názve spája dva odbory – neurológiu a chirurgiu. K čomu vás to viac ťahá?

Keby som nechcel operovať, nevybral by som si neurochirurgiu. Medicínu môžeme rozdeliť do dvoch hlavných smerov. Jeden je viac internistický, to sú internisti, neurológovia, pediatri a podobne. Druhý sa niekedy označoval ako inteligentná agresia, chirurgia je agresívny odbor – chirurg reže, rozoberá, vyberá, opravuje. Neurochirurg musí vybrať alebo opraviť to, čo je potrebné, a súčasne pritom zanechať čo možno najmenej stôp po prístupovej ceste k cieľu operácie.

Čím sa najviac zaoberáte?

Mám viacero objektov záujmu. Od ukončenia štúdia medicíny, to je už 20 rokov, sa venujem detskému hydrocefalu. V rámci detskej neurochirurgie sa súčasne zaoberám deformitami hlavy u detí vrátane predčasného uzáveru lebkových švov, tzv. kraniosynostózy, ktoré operujeme endoskopickou metódou. Potom sú to zložité rekonštrukčné operácie na lebke a zavádzanie nových metód personalizovanej spinálnej neurochirurgie, napríklad používanie individualizovaných náhrad krčných medzistavcových platničiek. Zaujímavou oblasťou je pre mňa aj neuroonkológia, hlavne operácie nádorov mozgu.

V roku 2018 ste endoskopické operácie kraniosynostózy začali rozbiehať v spolupráci s Neurochirurgickou klinikou v Ostrave. Ide na Slovensku o bežný výkon?

Na Slovensku sa s touto diagnózou narodí ročne približne 20 až 25 detí. Operačnej liečbe kraniosynostózy sa okrem našej kliniky venujú na pracoviskách v Košiciach, Banskej Bystrici a v Národnom ústave detských chorôb v Bratislave. My máme endoskopickou metódou zoperovaných viac ako 40 pacientov. V porovnaní s klasickou otvorenou metódou ide o operáciu, ktorá podstatne menej zaťažuje dieťa.

Stúpa počet detí s touto diagnózou?

Podľa môjho názoru celkový počet detí s diagnózou kraniosynostózy nestúpa. Ak, tak sa zvyšuje počet zachytených prípadov, čo je pozitívne. Práve s cieľom skorého a lepšieho záchytu detí s kraniosynostózou sme v Martine v úzkej spolupráci s ortotikmi rozbehli program starostlivosti o deti s deformitami hlavy. Vždy je lepšie, ak pediater, keď sa mu niečo s hlavičkou dieťaťa nezdá, pacienta pošle k nám na vyšetrenie, akoby ho neposlal vôbec alebo ho poslal neskoro. Endoskopickú liečbu kraniosynostózy môžeme totiž realizovať iba do ôsmeho mesiaca života dieťaťa, potom sa už musí operovať otvorenou metódou a to je pre dieťa viac zaťažujúce.

Takže benefit pre pacienta.

Určite áno. Je rozdiel, či spravíte daný výkon z jedného alebo dvoch trojcentimetrových kožných rezov, alebo rozrežete malému dieťaťu kožu na hlave od ucha k uchu.

Na klinike máte detských aj dospelých pacientov. Je pre vás rozdiel operovať dieťa a dospelého?

Na našej klinike operujeme rôzne vekové kategórie, od pred...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2021-12-04 10:31:33 - Feat.: 0 - Title: Top lekár Miloš Jeseňák: Ak je niekto agresívny a nemá záujem diskutovať, nestrácam už energiu ani čas 02 - Modified: 2021-10-30 11:07:04 - Feat.: 0 - Title: TOP lekárka: Krv je zrkadlom zdravotného stavu človeka. Jej zmena je často dôsledkom iného ochorenia 03 - Modified: 2021-10-08 14:04:03 - Feat.: 0 - Title: Top lekár Tibor Molčan: Lekárov sa nikto nepýta, čo ich trápi a ako sa majú 04 - Modified: 2021-10-25 09:17:00 - Feat.: 0 - Title: Top lekárka Nina Ľorková: Čoraz viac pacientov si uvedomuje, že rehabilitácia je o cvičení, nielen o masáži 05 - Modified: 2021-10-16 11:44:53 - Feat.: 0 - Title: Top lekárka Kristína Podoláková: Cukrovku jej zistili v detstve, dnes lieči deti s rovnakou diagnózou 06 - Modified: 2021-12-21 18:03:46 - Feat.: 0 - Title: Top lekár Ondrej Bobík: Počas epidémie chrípky sa lieky roznášali pacientom priamo domov​
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/top-lekari, menuAlias = top-lekari, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
24. apríl 2024 00:40