Mnohí o ňom ani nepočuli, ale to pred 30 rokmi platilo aj o Seychelách či Zanzibare. Dnes sú tieto ostrovy natoľko známe, že sa stali snom nejedného cestovateľa. Predstavte si biely piesok s priezračnou tyrkysovou vodou a k tomu takmer biele pláže. To ukrýva Koh Rong. Blízky ostrov Koh Samloen patrí medzi zatiaľ neobjavené raje na tomto svete. Ak si nechcete nechať ujsť tento raj, treba vyraziť čo najskôr. Za rok či dva to bude vyzerať rovnako ako na každom thajskom ostrove. Kde leží ostrov Koh Rong? Leží asi 12 kilometrov od kambodžského mesta Sihanukville. Ostrov je zasadený v Thajskom zálive a je obklopený ďalšími malými ostrovmi, ktoré prirodzene zabezpečujú, aby sa tu nevyskytovali veľké vlny. Môžete sa preto tešiť na pokojné more a príjemný oddych. Do Kambodže netreba letieť priamo, ale dá sa letieť aj do Bangkoku a odtiaľ ďalej letecky alebo po zemi. Do Bangkoku sú výhodné letenky a najlepšie je ich kupovať v predstihu. Pri lete z Bangkoku do Kambodže je dobré využiť asi najpopulárnejšiu nízkonákladovú leteckú spoločnosť Air Asia. http://www.airasia.com. Víza do Kambodže S Kambodžou máme vízový režim a na mesiac stoja 30 USD, čo je v prepočte 25,30 eur. Víza vybavíte na ktoromkoľvek hraničnom prechode a ide o veľmi rýchlu procedúru. Čo k tomu treba? • fotku pasového formátu, • vyplniť tlačivo, ktoré cestujúci dostane na mieste. Ceny Obed alebo večera v reštaurácii vyjde od 2,5 eura, pivo si doprajete už za jedno euro a ubytovanie v štvorhviezdičkovej kvalite stojí od 30 eur, v trojhviezdičkovom zaplatíte o desať eur menej. Celodenný výlet z Koh Rongu na koralovú bariéru vyjde zhruba na desať eur.Flickr
StoryEditor

Krajina, z ktorej Česi priviezli juhoafrickú mutáciu: Covid je tam tabu a vláda sa vysmieva rúškam

27.02.2021, 17:00
Autor:
floflowaswas
V júni prezident Tanzánie John Magufuli oznámil, že krajina sa koronavírusu zbavila modlitbami.

Česi a cudzinci s bydliskom v Česku nemôžu až do 11. apríla cestovať až na neodkladné výnimky do niekoľkých afrických a juhoamerických krajín.

Medzi zakázanými krajinami je tiež Tanzánia, jedna z vyhľadávaných dovolenkových destinácií Čechov.

Krajina, kde nakazení covidom už pol roka oficiálne nie sú, neexistujú tu žiadne proticovidové opatrenia a miestna vláda nepočíta ani s nákupom vakcín.

Tanzánia je jednou z mála krajín na svete, ktorá nezverejňuje žiadne údaje o prípadoch ochorenia covid-19.

Naposledy tak krajina urobila vlani v máji, kedy bolo zaznamenaných asi 500 infekcií a 20 úmrtí. V júni prezident Tanzánie John Magufuli oznámil, že krajina sa koronavírusu zbavila modlitbami. Vyššia úmrtnosť v poslednej dobe je pripisovaná zápalom pľúc.

"Covid je v Tanzánii jednoducho tabu, nesmie sa o ňom hovoriť. Na druhú stranu máme z niekoľkých zdrojov overené informácie, že v Tanzánii v poslednej dobe narastá počet ťažkých prípadov zápalu pľúc a mnoho ľudí na neho zomiera. Je úplne zrejmé, že pôjde o covid," myslí si český veľvyslanec v Keni Martin Klepetko, ktorého úrad zastrešuje aj susedné krajiny vrátane Tanzánie.

A práve pri vzorkách Čechov vracajúcich sa zo zájazdu zo Zanzibaru bolo podozrenie na juhoafrickú mutáciu covid-19.

Hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Barbora Peterová vo štvrtok pre ČTK oznámila, že v jednom prípade bola v Česku juhoafrická mutácia vírusu už potvrdená. 

Krajina, kde protiepidemické opatrenia neexistujú

U Čechov patria Tanzánia a Zanzibar v súčasnej dobe, keď je ponuka dovoleniek kvôli pandémii výrazne obmedzená, medzi najobľúbenejšie destinácie. Len v prípade cestovnej kancelárie Čedok sa obmedzenie cestovania Čechov na ostrov Zanzibar týka zhruba 300 klientov. Podľa hovorkyne Čedoku Evy Němečkovej je teraz na Zanzibare s Čedokom 50 turistov, ďalších 250 ľudí sa tam na dovolenku chystalo v marci.

"Tanzánia (a najmä ostrov Zanzibar) zrejme doplatila na svoj príliš liberálny postoj k pandémii, keď umožnila, aby turisti prichádzali bez akýchkoľvek obmedzení. Meranie teploty na letiskách je skôr úsmevné," podotýka Klepetko.

Žiadne povinné nosenie rúšok, dodržiavanie dvojmetrových rozstupov alebo povinná dezinfekcia rúk.

Nákup vakcín neplánujú

Tanzánsky prezident sa spolu s ďalšími najvyššími vládnymi činiteľmi dlhodobo vysmieva účinnosti rúšok, pochybuje o tom, či funguje testovanie a bez akýchkoľvek dôkazov tiež varoval pred škodlivosťou vakcín proti covidu-19.

Ministerka zdravotníctva Dorothy Gwajimaová na začiatku februára naliehala na obyvateľov, aby na liečbu chorôb používali inhaláciu pary a bylinné lieky. Gwajimaová zároveň uviedla, že Tanzánia neplánuje nákup vakcín proti covidu-19.

Obyvatelia Tanzánie teraz čoraz častejšie sami prijímajú preventívne opatrenia proti koronavírusu a navzájom sa vyzývajú, aby zostali ostražití. Varovanie pred zvýšeným šírením koronavírusu vydala aj miestna katolícka cirkev, ktorá zaznamenala masívny nárast pohrebov.

"Boli sme v mestských farnostiach zvyknutí mať jednu alebo dve zádušné omše týždenne, ale teraz ich máme denne. Niečo rozhodne nie je v poriadku," povedal britskej stanici BBC tajomník tanzánskej biskupskej konferencie kňaz Charles Kitimat.

Jediné riešenie je necestovať

Gwajimaová po vyhlásení predstaviteľov katolíckej cirkvi varovala médiá, aby neoznamovali neoficiálne informácie o koronavíruse alebo akékoľvek iné choroby.

"Za tejto situácie je jediným rozumným riešením do Tanzánie necestovať. Ministerstvo zahraničných vecí a veľvyslanectvá na svojom webe pred cestami dôrazne varujú už niekoľko mesiacov. Mnoho ľudí však varovanie prehliada alebo podceňuje. V núdzi sa potom obracajú na náš zastupiteľský úrad, ale naše možnosti pomôcť im v núdzi sú veľmi obmedzené, vzhľadom na to, že v krajine nie sme fyzicky prítomní," upozorňuje Klepetko.

Klepetko sa obáva, že ani najnovší zákaz ciest do Tanzánie a Kene pre Česko na tomto moc nezmení. Podľa neho je opatrenie ťažko vymáhateľné a niektorí ľudia ho proste budú ignorovať.

01 - Modified: 2021-02-26 08:04:35 - Feat.: 0 - Title: Česko lieči covid plazmou od prvej vlny, my začíname až teraz 02 - Modified: 2021-02-26 12:06:11 - Feat.: 0 - Title: Riziková pacientka dostala v českej nemocnici ako prvá Bamlanivimab. A už je doma 03 - Modified: 2021-02-27 05:58:13 - Feat.: 0 - Title: Česko sprísňuje opatrenia. Výrazne obmedzí pohyb, zatvára školy aj väčšinu obchodov 04 - Modified: 2021-02-27 15:05:54 - Feat.: 0 - Title: Juhoafrická mutácia sa v Česku šíri aj medzi deťmi. Vakcíny na ňu nemusia plne fungovať
01 - Modified: 2024-04-26 13:09:12 - Feat.: - Title: Na východnú časť Afriky udreli silné dažde a záplavy. V Tanzánii už zomrelo vyše 155 ľudí 02 - Modified: 2024-04-26 09:59:26 - Feat.: - Title: Český miliardár Křetínský vstupuje do oceliarskej divízie Thyssenkrupp 03 - Modified: 2024-04-25 13:08:20 - Feat.: - Title: V dôsledku rozsiahlych záplav v Tanzánii zahynulo vyše sto ľudí 04 - Modified: 2024-04-25 08:58:51 - Feat.: - Title: Ďalší odchod z Fialovej vlády, končí ministerka pre vedu a výskum 05 - Modified: 2024-04-25 09:04:50 - Feat.: - Title: Mrazy v Česku boli pre ovocinárov fatálne, mnohí hlásia stopercentnú škodu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 01:04